Μάθημα : Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων - Γ Λυκείου
Κωδικός : G1397152
-
Θεματικές Ενότητες
-
Ενότητα 02. Αναγνώριση διαστημάτων
-
Ενότητα 03. Αναγνώριση μέτρου
-
Ενότητα 04. Αναγνώριση συγχορδιών
-
Ενότητα 05. Αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών
-
1o ντικτέ
-
2ο ντικτέ
-
3ο ντικτέ
-
4ο ντικτέ
-
5ο ντικτέ
-
6ο ντικτέ
-
7ο Ντικτέ
-
8ο Ντικτέ
-
9o Ντικτέ
-
4. Δεκέμβριος 2020
-
5. Ιανουάριος 2021
-
6. Μάρτιος 2021
-
7. Απρίλιος 2021
-
8. Απρίλιος 2021
-
9. Ιούνιος- Ιούλιος 2021
-
Ενότητα 02. Αναγνώριση διαστημάτων
2ο ντικτέ
Στην παρούσα ενότητα θα βρείτε συνδέσεις διαδικτύου για την εξάσκηση των ακουστικών ικανοτήτων σας. Πιο συγκεκριμένα:
1. Σύνδεσμος του Google Docs με ασκήσεις που αφορούν τα επιμέρους αντικείμενα του ντικτέ του πανελλαδικώς εξεταζόμενου ειδικού μαθήματος «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» (διαστηματική αναγνώριση, αναγνώριση μέτρου, αναγνώριση συγχορδιών, αναγνώριση διδοχής συγχορδιών)
2. Σύνδεσμοι από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ με ακουστικές ασκήσεις
3. Σύνδεσμος από το Φωτόδεντρο με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ακρόαση μουσικών αποσπασμάτων
4. Θέματα, ηχητικό και απαντήσεις του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» 2019
Μία παρουσίαση με ασκήσεις για την εξάσκηση των ακουστικών ικανοτήτων των μαθητών της Γ΄Λυκείου. Αφορά κυρίως τους υποψηφίους που θα εξεταστούν στο ειδικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» αλλά ενδείκνυται και για όσους εξεταστούν στο ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
Μουσικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναγνωρίσουν ακουστικά έναν μουσικό φθόγγο στο κλειδί του σολ, έχοντας ως βοήθημα έναν φθόγγο αναφοράς. Το παιχνίδι διαθέτει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της επίδοσης και της προόδου του κάθε παίκτη, καθώς και του ποσοστού επιτυχίας του. Τέλος, διατίθεται και πίνακας κατάταξης όλων των παικτών.
Μουσικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναγνωρίσουν ακουστικά έναν μουσικό φθόγγο στο κλειδί του σολ εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Το παιχνίδι διαθέτει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της επίδοσης και της προόδου του κάθε παίκτη, καθώς και του ποσοστού επιτυχίας του. Τέλος, διατίθεται και πίνακας κατάταξης όλων των παικτών.
Μουσικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναγνωρίσουν ακουστικά έναν μουσικό φθόγγο στο κλειδί του φα, έχοντας ως βοήθημα έναν φθόγγο αναφοράς. Το παιχνίδι διαθέτει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της επίδοσης και της προόδου του κάθε παίκτη, καθώς και του ποσοστού επιτυχίας του. Τέλος, διατίθεται και πίνακας κατάταξης όλων των παικτών.
Μουσικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των ακουστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναγνωρίσουν ακουστικά έναν μουσικό φθόγγο στο κλειδί του φα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Το παιχνίδι διαθέτει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της επίδοσης και της προόδου του κάθε παίκτη, καθώς και του ποσοστού επιτυχίας του. Τέλος, διατίθεται και πίνακας κατάταξης όλων των παικτών.
Σειρά έντεκα διαδραστικών δραστηριοτήτων με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι η ενεργοποίηση της ακοής και η εξοικείωση των μαθητών με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Το μαθησιακό αντικείμενο αποτελεί ένα εικονικό ταξίδι στις μουσικές γειτονιές της Ελλάδας, με τη βοήθεια του μουσικού αρχείου της Δόμνας Σαμίου. Περιλαμβάνεται, επίσης, σύντομο πληροφοριακό υλικό, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές τη Δόμνα Σαμίου και το έργο της. Στις δραστηριότητες που ακολουθούν, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να ξεχωρίσουν ποια όργανα ακούν, να αναγνωρίσουν θεματικές κατηγορίες παραδοσιακών τραγουδιών, να εξοικειωθούν με τους παραδοσιακούς χορούς, να διακρίνουν την εσωτερική υποδιαίρεση επιμέρους ρυθμών, να γνωρίσουν τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και να αποκωδικοποιήσουν οπτικά και ακουστικά ένα μέρος τραγουδιού από κάποια μουσική εκδήλωση.
Τα θέματα του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» 2019 (Πηγή: Panellinies.net)
Το ηχητικό αρχείο του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» (Πηγή: Panellinies.net)
Οι απαντήσεις των πανελληνίων 2019 στο ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» 2019 (Πηγή: Panellinies.net)