Μάθημα : ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : G1134110

G1134110  -  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

Ενότητες - 3. Mερικές ιδιότητες και χρήσεις των μετάλλων - 3.1 Mέταλλα - 3.4 Τα κράματα

3. Mερικές ιδιότητες και χρήσεις των μετάλλων - 3.1 Mέταλλα - 3.4 Τα κράματα

Πολυμέσα
Τα μέταλλα

Στην παρουσιάση αυτή θα γνωρίσετε μερικά μέταλλα. Το σίδηρο, Fe, τον ψευδάργυρο, Zn, το μόλυβδο, Pb, το μαγνήσιο, Mg, το βολφράμιο, W, τον κασσίτερο, Sn, τον υδράργυρο, Hg, το χαλκό, Cu, τον άργυρο, Ag, το χρυσό, Au, και το νάτριο, Na. Παρατηρήστε το χρώμα και τη λάμψη τους.

Πολυμέσα
H δομή των μετάλλων

Σχετικά Θέματα Κεφαλαίου Χημικές ιδιότητες των μετάλλων H δομή των μετάλλων Στην παρουσίαση αυτή διευκρινίζεται ότι η ιδιαίτερη δομή των μετάλλων και συγκεκριμένα η διάταξη των ατόμων στο χώρο και η συνεχής κίνηση των ηλεκτρονίων τους, έχει ως αποτέλεσμα πολλές από τις ιδιότητές τους, όπως η ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα, κ.α.

Πολυμέσα
Σύγκριση θερμικής αγωγιμότητας στερεών

Στο πείραμα αυτό συγκρίνεται η θερμική αγωγιμότητα τριών μετάλλων. Στο πάνω μέρος των ελασμάτων τοποθετούμε ένα κομμάτι κεριού παραφίνης. Το κάτω μέρος διαβρέχεται από καυτό νερό. Η ταχύτητα με την οποία λιώνει η παραφίνη εξαρτάται από το κατά πόσο κάθε μέταλλο άγει την θερμότητα, δηλαδή από τη θερμική αγωγιμότητα του κάθε μετάλλου.

Πολυμέσα
Δοκιμή σκληρότητας των μετάλλων

Σχετικά Θέματα Κεφαλαίου Φυσικές ιδιότητες των μετάλλων Δοκιμή σκληρότητας των μετάλλων Στο πείραμα αυτό, τρία μέταλλα (μόλυβδος, χαλκός και σίδηρος) κατατάσσονται σε μια σειρά αυξανόμενης σκληρότητας. Στη μέθοδο αυτή ένα έλασμα κάθε μετάλλου χαράσσεται με την αιχμηρή γωνία ελασμάτων των άλλων δύο. Είναι προφανές ότι όσο σκληρότερο είναι το μέταλλο τόσο λιγότερα γδαρσίματα θα εμφανίζει.

Πολυμέσα
Σκληρότητα χαλκού, κασσίτερου και μπρούντζου

Στο πείραμα αυτό δοκιμάζεται η σκληρότητα του χαλκού, του κασσίτερου και του μπρούντζου, ο οποίος προκύπτει από ανάμιξη, τήξη και στερεοποίηση μίγματος χαλκού και κασσίτερου. Παρατηρούμε ότι ο μπρούντζος δεν χαράσσεται από κανένα από τα δύο καθαρά μέταλλα, ενώ αντίθετα χαράσσει και τα δύο.

Πολυμέσα
Σφυρηλάτηση μετάλλων

Σχετικά Θέματα Φυσικές ιδιότητες των μετάλλων Σφυρηλάτηση μετάλλων Σε ένα παραδοσιακό σιδεράδικο θα γνωρίσουμε πως σφυρηλατούνται μερικά μέταλλα. Το αλουμίνιο είναι πολύ ελατό. Σφυρηλατείται ακόμα και ψυχρό. Ο χαλκός σφυρηλατείται καλύτερα αφού πρώτα θερμανθεί. Ο σίδηρος απαιτεί ισχυρή θέρμανση πριν σφυρηλατηθεί. Σε αυτή κατάσταση, μάλιστα, μπορούμε να κολήσουμε δύο κομμάτια σιδήρου. Αντίθετα ο ψευδάργυρος δεν είναι ελατός και σπάει, αν τον σφυρηλατήσουμε κρύο. Μετά από θέρμανση σφυρηλατείται εύκολα.

Σύνδεσμοι
Το έξυπνο κράμα