Μάθημα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α' ΕΠΑΛ
Κωδικός : T280110
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΓΕΝΙΕΣ
Η Ιστορία των υπολογιστών είναι κλάδος της ιστορίας των επιστημών και της τεχνολογίας εν γένει, που ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή της γέννησης και ανάπτυξης των υπολογιστικών συστημάτων στη διάρκεια του χρόνου.
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Οι προσπάθειες του ανθρώπου να επινοήσει βοηθήματα για τους αριθμητικούς υπολογισμούς χρονολογούνται από την Αρχαία εποχή. Τα πρώτα υπολογιστικά εργαλεία λειτουργούσαν με άξονες και τροχαλίες, που ήταν χειροκίνητα. Αργότερα κατασκευάστηκαν οι ηλεκτρομηχανές, που λειτουργούσαν με ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πάλι είχαν πολλά κινούμενα μηχανικά μέρη που περιόριζαν τις δυνατότητές τους.
Ο πρώτος αρχαίος υπολογιστής ήταν ο γνωστός σε όλους "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ" που ανακαλύφθηκε στο "ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ".
Το Nαυάγιο των Αντικυθήρων εντοπίστηκε σε βάθος 50-52μ και ανελκύστηκε κατά μεγάλο μέρος από Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900 με τις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια του Ναυτικού.
Το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί στο 75-50 π.Χ. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, χάλκινα ανάκλιντρα, γυάλινα, χάλκινα και κεραμικά αγγεία, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αμφορείς από την Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι απόπλου ήταν μάλλον η Δήλος, ένα εμπορικό κέντρο της εποχής, που είχε εξαιρεθεί από την καταβολή φόρων. Ο προορισμός του πλοίου ήταν η Ιταλική αγορά, αν όχι η ίδια η Ρώμη. Το φορτίο θα στόλιζε τις επαύλεις των πλούσιων γερουσιαστών και εμπόρων της εποχής, τους οποίους είχε γοητεύσει η ελληνική τέχνη. Η απόκτηση ελληνικών έργων τέχνης, από λεηλασία ή αργότερα μετά από αγορά, ήταν σύμβολο πλούτου και κοινωνικής καταξίωσης. Έτσι, αρχίζει το εμπόριο έργων τέχνης που είναι ένα φαινόμενο αυτής της εποχής.
Το πιο συναρπαστικό εύρημα ήταν ένα κομμάτι χαλκού που περιείχε πακτωμένα γρανάζια, τον λεγόμενο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτός αποδείχθηκε ότι είναι ένας φορητός μηχανικός υπολογιστής των κινήσεων της Σελήνης, του Ήλιου και των πέντε πλανητών, που φτιάχτηκε μάλλον γύρω στο 150-100 π.Χ. Ήταν επίσης ένα ακριβές ημερολόγιο που μπορούσε να προβλέψει τις σεληνιακές και τις ηλιακές εκλείψεις. Ακολουθεί τις θεωρίες του Ίππαρχου, του πατέρα της Αστρονομίας, για την ελλειπτική κίνηση της Σελήνης. Δεν έχουν ξεκλειδωθεί όλα τα μυστικά του Μηχανισμού ακόμη, γι’ αυτό και αποτελεί το αντικείμενο μελέτης μιας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών.
Τα ευρήματα του ναυαγίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.
Ακολουθεί video από την εκπομπή VOYAGER στο RAI 2 που προβλήθηκε στις 24/1/2011, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Για να δείτε το πρώτο μέρος πατήστε εδώ:. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος εδώ:
Στο παρακάτω link,http://www.antikythera-mechanism.gr/el μπορείτε να δείτε το project μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Από το παλιό βιβλίο της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ(2013-2014), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την εξέλιξη των υπολογιστών, πατώντας εδώ: , καθώς και στο φετινό βιβλίο της Α' Λυκείου και στις σελίδες (17-19), πατώντας εδώ:
Από την κυρία Ηλιοπούλου Ανθή ακολουθεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της εξέλιξης των υπολογιστών με τίτλο" Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής - Από το ρόπαλο στο ποντίκι: 6000 χρόνια διαφορά"