Μάθημα : Πεπτικό σύστημα - Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : G1464144

G1464144  -  ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ενότητες - Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία

Διδακτικοί στόχοι:

  • οι μαθητές να κατονομάζουν τα βασικά χρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και να την χαρακτηρίζουν ως ισορροπημένη διατροφή
  • να περιγράφουν ένα γεύμα μεσογειακής διατροφής
  • να κατονομάζουν προβλήματα υγείας που προκύπτουν από κακή διατροφή

διατροφική πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως:

  • ελαιόλαδο,
  • ψάρια,
  • όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια),
  • πολλά φρούτα και λαχανικά
  • δημητριακά
  • γαλακτοκομικά
  • ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Με τη διατροφή αυτή, ο οργανισμός μας εξασφαλίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες, καθώς και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας.

 

Προβλήματα υγείας από κακή διατροφή:

  • παχυσαρκία: λόγω υπερφαγίας
  • καρδιοπάθειες: από υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους και μικρή κατανάλωση φυτικών ινών
  • καρκίνος εντέρου: όπως παραπάνω

Αξίζει να αναφερθούν και τα προβλήματα στα δόντια, με τα οποία γίνεται η μάσηση τροφών, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης φροντίδας τους

  • τερηδόνα: Η καταστροφή της αδαμαντίνης και ίσως της οδοντίνης από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια του στόματος, όταν τρέφονται με τα σάκχαρα της τροφής που παραμένουν στα δόντια μας.
  • ουλίτιδα: Η καταστροφή των ούλων από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια του στόματος όταν τρέφονται με τα σάκχαρα της τροφής που παραμένουν στο στόμα.

 

Ασκήσεις
Επαναληπτική