Μάθημα : Πεπτικό σύστημα - Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G1464144
Διατροφή και υγεία
Διδακτικοί στόχοι:
- οι μαθητές να κατονομάζουν τα βασικά χρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής και να την χαρακτηρίζουν ως ισορροπημένη διατροφή
- να περιγράφουν ένα γεύμα μεσογειακής διατροφής
- να κατονομάζουν προβλήματα υγείας που προκύπτουν από κακή διατροφή
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως:
- ελαιόλαδο,
- ψάρια,
- όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια),
- πολλά φρούτα και λαχανικά
- δημητριακά
- γαλακτοκομικά
- ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Με τη διατροφή αυτή, ο οργανισμός μας εξασφαλίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες, καθώς και τις φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας μας.
Προβλήματα υγείας από κακή διατροφή:
- παχυσαρκία: λόγω υπερφαγίας
- καρδιοπάθειες: από υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους και μικρή κατανάλωση φυτικών ινών
- καρκίνος εντέρου: όπως παραπάνω
Αξίζει να αναφερθούν και τα προβλήματα στα δόντια, με τα οποία γίνεται η μάσηση τροφών, λόγω κακής διατροφής και έλλειψης φροντίδας τους
- τερηδόνα: Η καταστροφή της αδαμαντίνης και ίσως της οδοντίνης από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια του στόματος, όταν τρέφονται με τα σάκχαρα της τροφής που παραμένουν στα δόντια μας.
- ουλίτιδα: Η καταστροφή των ούλων από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια του στόματος όταν τρέφονται με τα σάκχαρα της τροφής που παραμένουν στο στόμα.