Μάθημα : Πεπτικό σύστημα - Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G1464144
Πρόσληψη ουσιών στον άνθρωπο - Η σημασία της διατροφής
Μαθησιακοί στόχοι
- Ο μαθητής να αναφέρει τη σημασία της διατροφής για τον οργανισμό
- να ορίζει την ισορροπημένη διατροφή και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό
- να αναγνωρίζει σε ποιες τροφές περιέχεται κάθε θρεπτικό συστατικό
- να μπορεί να περιγράφει ένα ισορροπημένο γεύμα
- να αναφέρει τους παράγοντες που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα τροφής
Μέσω της διατροφής ο οργανισμός προσλαμβάνει θρεπτικές ουσίες, τις οποίες χρησιμοποιεί για:
- να εξασφαλίζει ενέργεια,
- να αναπτύσσεται,
- να διατηρεί τη δομή του,
- να εκτελεί φυσιολογικά τις λειτουργίες του και
- να παραμένει υγιής.
Για να προμηθευτεί ο οργανισμός όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται πρέπει να καταναλώνει ποικιλία τροφών και σε ορισμένες ποσότητες, διαφορετικά προκαλούνται διαταραχές στην υγεία.
Ισορροπημένη διατροφή: Αυτή που βασίζεται σε ποικιλία τροφών ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: νερό, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη, βιταμίνες και άλατα μετάλλων / ιχνοστοιχεία
Παράγοντες που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα τροφής:
- φύλο
- ηλικία
- δραστηριότητες