Μάθημα : Πεπτικό σύστημα - Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : G1464144

G1464144  -  ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ενότητες - Πρόσληψη ουσιών στον άνθρωπο - Η σημασία της διατροφής

Πρόσληψη ουσιών στον άνθρωπο - Η σημασία της διατροφής

Μαθησιακοί στόχοι

  • Ο μαθητής να αναφέρει τη σημασία της διατροφής για τον οργανισμό
  • να ορίζει την ισορροπημένη διατροφή και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό
  • να αναγνωρίζει σε ποιες τροφές περιέχεται κάθε θρεπτικό συστατικό
  • να μπορεί να περιγράφει ένα ισορροπημένο γεύμα
  • να αναφέρει τους παράγοντες που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα τροφής

 

Μέσω της διατροφής ο οργανισμός προσλαμβάνει θρεπτικές ουσίες, τις οποίες χρησιμοποιεί για:

  • να εξασφαλίζει ενέργεια,
  • να αναπτύσσεται,
  • να διατηρεί τη δομή του,
  • να εκτελεί φυσιολογικά τις λειτουργίες του και
  • να παραμένει υγιής.

Για να προμηθευτεί ο οργανισμός όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται πρέπει να καταναλώνει ποικιλία τροφών και σε ορισμένες ποσότητες, διαφορετικά προκαλούνται διαταραχές στην υγεία.

Ισορροπημένη διατροφή: Αυτή που βασίζεται σε ποικιλία τροφών ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: νερό, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη, βιταμίνες και άλατα μετάλλων / ιχνοστοιχεία

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την αναγκαία ποσότητα τροφής:

  • φύλο 
  • ηλικία
  • δραστηριότητες

 

τροφές-είδος θρεπτικών

Ασκήσεις
Διατροφή