Μάθημα : Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Γ' Γυμνασίου

Κωδικός : G1371221

G1371221  -  ΖΩΗ ΓΑΛΛΟΥ

Ενότητες - Έθνος και πατρίδα/ Πολίτης και πολιτική (Ενότητες 7.2 και 7.3 του βιβλίου)

Έθνος και πατρίδα/ Πολίτης και πολιτική (Ενότητες 7.2 και 7.3 του βιβλίου)

Το μάθημα αφορά τις ενότητες 7.2 και 7.3 τις οποίες μπορείτε να μελετήσετε και στο ψηφιακό βιβλίο ΕΔΩ

Για το ΕΘΝΟΣ Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο https://www.syntagmawatch.gr/ask-a-question/se-ti-diaferei-o-laos-apo-to-ethnos/

Το Σύνταγμά μας λέει τα ακόλουθα:

'Αρθρο 108: (Απόδημος ελληνισμός)

1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.
**2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.

 

Για τον ΠΟΛΙΤΗ δείτε τις διαφάνειες:

Για τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Στη συνέχεια απαντήστε στις ερωτήσεις/ασκήσεις που ακολουθούν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ (πάρτε μέρος)

Προαιρετικά: Για τον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ διαβάζω αυτό https://www.syntagmawatch.gr/my-constitution/ti-simainei-energos-politis/

Διευκρινήσεις:

Λαός είναι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν σε μια χώρα και έχουν την ιθαγένεια (ή υπηκοότητα, ή ιδιότητα του πολίτη) του κράτους αυτού.
Η ιθαγένεια είναι η πολιτική και νομική σχέση που έχει ένας πολίτης με ένα συγκεκριμένο κράτος από την οποία προκύπτουν και για τα δύο μέρη συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ιθαγένεια συχνά καλείται και υπηκοότητα. Πρόκειται για απολύτως συνώνυμες λέξεις, απλώς, ιστορικά η υπηκοότητα έχει συνδεθεί με τις απόλυτες μοναρχίες, όταν ο λαός όφειλε υπακοή στον «ελέω Θεού» μονάρχη. Για αυτό τον λόγο δεν είναι ίσως ορθό να χρησιμοποιείται σήμερα στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού καθεστώτος.
Τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιείται επίσης, ιδίως από τους πολιτικούς επιστήμονες, η λέξη citizenship, που αποδίδεται στα ελληνικά ως πολιτειότητα, ή ιδιότητα του πολίτη και αναφέρεται και αυτή στη σχέση πολίτη - κράτους, δηλαδή στην ιθαγένεια, φωτίζοντάς την περισσότερο από τη σκοπιά του πολίτη ως ενεργού πολιτικού υποκειμένου. (ΠΗΓΗ http://foundation.parliament.gr/VoulhFoundation/VoulhFoundationPortal/images/site_content/voulhFoundation/file/Ekpaideytika%20New/nazismos/0_4nazismos.pdf )