Μάθημα : Γλώσσα Γ' Λυκείου
Κωδικός : G1266287
-
Θεματικές Ενότητες
-
Επιστημονικός Λόγος
-
Η πειθώ στον πολιτικό λόγο
-
Ανθρωπιστική Παιδεία - Δημιουργικό Σχολείο
-
Κείμενο Nussbaum _ Οι εγκλίσεις του ρήματος (νέα και παλιά γραμματική)
-
Κείμενο 1 ΙΕΠ - Παιδεία
-
Υποδήλωση (κυριολεξία) και συνυποδήλωση (μεταφορά) στη γλώσσα - ομόρριζα - ασύνδετο σχήμα
-
Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Ολοκαύτωμα - αυτοεκπληρούμενη προφητεία
-
Είδη συλλογισμών
5/10/24 -
Περίληψη στις πανελλήνιες
28/10/24
-
Επιστημονικός Λόγος
Υποδήλωση (κυριολεξία) και συνυποδήλωση (μεταφορά) στη γλώσσα - ομόρριζα - ασύνδετο σχήμα
Σχετικά με τη δηλωτική και συνυποδηλωτική χρήση των λέξεων, χρήσιμες είναι οι πληροφορίες που δίνονται στο σχολικό βιβλίο Γλωσσικές Ασκήσεις για το Γενικό Λύκειο, Ενότητα: Α’ «Από τις σημασίες των λέξεων»: 5. Κυριολεξία – Μεταφορά – Πολυσημία των λέξεων:
Κάθε λέξη γεννιέται με μια μονάχα σημασία, την αρχική (την κύρια) σημασία της. Mε τον καιρό, όμως, με το άνοιγμα στο χρόνο και στο χώρο και με τη χρήση της η αρχική αυτή σημασία μεταχρωματίζεται, αποκτά δηλαδή διάφορες σημασιολογικές αποχρώσεις, χωρίς ωστόσο να απολέσει τον αρχικό της σημασιολογικό πυρήνα. H λέξη φύλλο π.χ. χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να δηλώσει το γνωστό μέρος του φυτού (το φύλλο του δέντρου, τα φύλλα της μηλιάς). Σιγά σιγά, όμως, απέκτησε και άλλες παραπλήσιες σημασίες, γιατί συνδέθηκε με πράγματα / αντικείμενα τα οποία είχαν κάποιο κοινό γνώρισμα με τα φύλλα των δέντρων. Έτσι λέμε: τα φύλλα του βιβλίου, «Δύο φύλλα έχει η καρδιά», τα φύλλα της πόρτας, το θυρόφυλλο, άνοιξε το φύλλο για να κάνει πίτα. Oι νεότερες αυτές σημασιολογικές αποχρώσεις (ή και σημασίες) της λέξης φύλλο ονομάζονται από την παραδοσιακή γλωσσολογία δευτερεύουσες ή μεταφορικές σημασίες (Aχ. Tζάρτζανος).
H νεότερη γλωσσολογία σε ανάλογες περιπτώσεις κάνει λόγο για δήλωση και συνυποδήλωση. Mε τον όρο δήλωση δηλώνει το αρχικό σημασιολογικό φορτίο μιας λέξης, το σημασιολογικό φορτίο δηλαδή με το οποίο τα μέλη μιας γλωσσικής κοινότητας έχουν «συμφωνήσει» να φορτίσουν τη συγκεκριμένη λέξη. Έτσι π.χ. η λέξη μαύρος δηλώνει τον γνωστό χρωματισμό (ο κόκορας είναι μαύρος) που χαρακτηρίζεται από το γνώρισμα της σκοτεινότητας και που η κοινότητα συμφώνησε και αποδέχτηκε σιωπηλά.
Mε τον όρο συνυποδήλωση η νεότερη γλωσσολογία δηλώνει τις ιδιαίτερες σημασιολογικές αποχρώσεις (ή και σημασίες) που μπορεί να αποκτήσει το αρχικό σημασιολογικό φορτίο μιας λέξης και που έχουν σχέση με κάποιες γλωσσικές περιστάσεις ή με τις εμπειρίες κάποιων ομιλητών. Στην περίπτωση αυτή το μαύρο χρώμα μπορεί να δηλώνει κατά συνειρμικό τρόπο «τα μαύρα χρόνια ενός πολέμου» ή τον φασισμό. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο της λέξης παραπέμπει σε μια ιστορική περίοδο ή σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, συνδεόμενο έτσι με την ιστορία ή την πολιτική. Eκείνο, βέβαια, που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η συνυποδήλωση συνδέεται με τη συγκινησιακή χρήση της γλώσσας, αφού συν-κινείται από (και με) τη δήλωση, η οποία με τη σειρά της ακούγεται μέσα στη συνυποδήλωση.
Πάντως, όπως και αν εξετάσουμε τη σημαντική της λέξης, είτε με το φακό της παραδοσιακής γραμματικής είτε με το φακό της νεότερης γλωσσολογίας, καταλήγουμε στην ίδια διαπίστωση: στο κέντρο της λέξης υπάρχει ένας αρχικός σημασιολογικός πυρήνας, ο οποίος μεταβάλλεται και ιριδίζει αποκτώντας, ανάλογα με τις περιπτώσεις / περιστάσεις, ποικίλες σημασίες, χωρίς ωστόσο να χάνει τα αρχικά / βασικά σημασιολογικά του γνωρίσματα. Σύμφωνα μ’ αυτά θα μπορούσαμε να εξεικονίσουμε τη λέξη με κύκλο, του οποίου το κέντρο κατέχει η βασική σημασία της, ενώ πέρα από αυτό και ως την περιφέρεια του κύκλου ιριδίζουν οι ποικίλες αποχρώσεις που παίρνει αυτή η (βασική) σημασία.
Σύμφωνα με τα γλωσσικά δεδομένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια λέξη σημασιολογικά:
• Στενεύει, κλείνει δηλαδή σημασιολογικά και σημαίνει ένα μόνο από τα πολλά και ποικίλα ομοειδή όντα που εξέφραζε. H λέξη ποιητής, π.χ., ενώ δήλωνε καθέναν που κατασκευάζει (ποιεί) κάτι (ποιητής όπλων), τώρα περιορίστηκε σημασιολογικά και δηλώνει τον γνωστό μας ποιητή (αυτόν που γράφει ποιήματα).
• Χειροτερεύει, φθείρεται δηλαδή η σημασία της και δηλώνει κάτι κακό, ενώ αρχικά δήλωνε κάτι καλό, αποκαλύπτοντας έτσι και την ηθική της κοινωνίας που τη χρησιμοποιεί. H λέξη αγαθός, π.χ., κατάντησε να σημαίνει τον αφελή, τον κουτό, ενώ κατά την αρχαιότητα σήμαινε τον γενναίο. Είναι φανερό ότι οι γενναίοι γίνονταν, εξαιτίας της ανωτερότητάς τους, αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους άλλους….
• Καλυτερεύει (η σημασία), βελτιώνεται δηλαδή η σημασία μιας λέξης και γίνεται καλύτερη από την αρχική της. H λέξη λέσχη π.χ., η οποία, ενώ σήμαινε «ἄντρον ληστῶν», σημαίνει σήμερα το χώρο όπου συναντώνται τα μέλη κάποιας κοινωνικής ομάδας (λέσχη δημοσίων υπαλλήλων / αξιωματικών κτλ.).
Να δημιουργήσετε μία πρόταση ή μία περίοδο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις με την έντονη γραφή επιλέγοντας οποιαδήποτε σημασία των λέξεων αυτών επιθυμείτε (δηλωτική ή συνυποδηλωτική) και σημειώνοντας την επιλογή σας.
α) … καλλιεργούν την ευαισθησία… (παράγραφος πρώτη: «Στη δεύτερη … συμπεριφορά»)
β) …δεν έχουν αμβλυνθεί θεαματικά… (παράγραφος δεύτερη: «Στον μισό … μισαλλοδοξία»).
γ) Εξ ου και τα τείχη που τοποθετούνται πλέον σε διάφορα μέρη του πλανήτη (παράγραφος δεύτερη: «Στον μισό … μισαλλοδοξία»)
δ) … ο συρμός στον οποίο σπεύδουν να επιβιβαστούν νέες χώρες… (παράγραφος δεύτερη: «Στον μισό … μισαλλοδοξία»)
ε) Η σύμπτωση της Ημέρας κατά του Ρατσισμού με την Ημέρα της Ποίησης οδηγεί … στη μνημόνευση ενός ποιήματος… (παράγραφος τρίτη: «Η σύμπτωση… είδους»).
Εντοπίζουμε, καταρχάς, στο κείμενο τις ζητούμενες λέξεις και κατανοούμε τη σημασία τους στο συγκεκριμένο κειμενικό περιβάλλον. Επιχειρούμε να διακρίνουμε αν χρησιμοποιούνται δηλωτικά ή συνυποδηλωτικά . Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τις γνώσεις μας και για άλλες, ενδεχομένως, σημασίες των ίδιων λέξεων. Μπορούμε να μελετήσουμε τα λήμματα σε κάποιο λεξικό και να γνωρίσουμε όλες τις καταγεγραμμένες σημασίες. Επιλέγουμε, τέλος, τη σημασία για την οποία μπορούμε να σκεφτούμε παραδείγματα ορθής χρήσης.
Να γράψετε δύο ομόρριζες για καθεμία από τις ακόλουθες λέξεις (υπογραμμίζονται στο κείμενο): προσδοκία, ενισχύουν, γονίδια, αντέχουν, εφήμερο
Ως ομόρριζες, ορίζουμε τις λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν κοινή ρίζα, θέματα, ίδια προέλευση. Πηγή: Βικιλεξικό (https://el.wiktionary.org/wiki)
Σύμφωνα με το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Τριανταφυλλίδη), ασύνδετο είναι το σχήμα όπου «παραθέτουμε όμοιους όρους ή όμοιες προτάσεις χωρίς να βάζουμε ανάμεσά τους συνδέσμους».
Στο σχολικό βιβλίο Έκφραση -Έκθεση, τεύχος Α΄ (Ενότητα: Περιγραφή) αναφέρεται: «Χρησιμοποιούμε την ενεργητική σύνταξη, για να προβάλουμε το πρόσωπο ή το πράγμα που ενεργεί (υποκείμενο μεταβατικού ρήματος), ενώ επιλέγουμε την παθητική σύνταξη για να τονίσουμε ότι το υποκείμενο «παθαίνει» κάτι ή δέχεται το αποτέλεσμα μιας ενέργειας.»