Μάθημα : Ιστορία Β' Γυμνασίου
Κωδικός : G1253121
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Στην ενότητα αυτή θα μελετήσουμε τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
- Άσκηση πολλαπλής επιλογής" Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης"
- Εργασία "Οι θρύλοι , τα τραγούδια και τα ποιήματα της Άλωσης".
- Χρήσιμες συνδέσεις
- Δημιουργία συννεφόλεξου
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο του National Geographic για την Άλωση της Πόλης κρατώντας σημειώσεις για τους πρωταγωνιστές, τη διάρκεια της πολιορκίας και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.
https://www.youtube.com/watch?v=53yfMlws7DI
Στη συνέχεια κάντε την άσκηση διαλέγοντας τη σωστή ή τις σωστές απαντήσεις και κερδίστε βαθμούς! Ξεκινήστε!
Οι μύθοι, οι θρύλοι, τα δημοτικά τραγούδια και τα ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών για την Άλωση της Πόλης είναι αναρίθμητα. Διαβάστε τους πιο διάσημους θρύλους και μετά, από τα site που παραθέτω παρακάτω διαλέξτε ένα δίστιχο ή και στροφή από ένα ποίημα ή τραγούδι που σας άρεσε κάντε αντιγραφή, και επικόλληση (χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl V) στο κουτί που λέει online κείμενο. Αν δεν δουλεύετε από υπολογιστή, φωτογραφίστε αυτό που σας άρεσε (screenshot) και στείλτε το απ' την ¨Επιλογή Αρχείου".
Τα τραγούδια στο τέλος είναι ένα μικρό δείγμα της πλούσιας παράδοσης.
- Ο θρύλος της Κερκόπορτας
Στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο Παλάτι του Κωνσταντίνου Ζ' Πορφυρογέννητου υπήρχε μια μικρή πόρτα. Η μισή ήταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους και λεγόταν Κερκόπορτα ή πύλη του κίρκου, επειδή οδηγούσε σε ένα ιπποδρόμιο (circus) έξω από τα τείχη. Κατά την παράδοση, από αυτήν εισήλθαν πιθανόν από εσωτερική προδοσία στην Πόλη οι γενίτσαροι κατά τη μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
- Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς
Η λαϊκή παράδοση αρνήθηκε να πιστέψει τον θάνατο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας αποτέλεσε σημείο αντίστασης για πολλά χρόνια στη μεταβυζαντινή περίοδο από τον υποδουλωμένο ελληνικό λαό, ο οποίος «γέννησε» και τον θρύλο του «Μαρμαρωμένου Βασιλιά». Σύμφωνα με τον θρύλο λοιπόν, όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, «άγγελος Κυρίου» άρπαξε το βασιλιά και τον έκλεισε στη Χρυσόπορτα, τη σφραγισμένη πύλη στην Αγία Σοφία. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί να κατεβεί ο άγγελος να τον ξεμαρμαρώσει. Και θα σηκωθεί πάλι ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά (το Μονοδένδρι, μάλλον πατρίδα του Μωάμεθ Β,' ανάμεσα στα σύνορα Περσίας-Τουρκίας).
- Ο παπάς της Αγια-Σοφιάς
Στους θρύλους για την Αλωση της Πόλης, σημαντικό ρόλο παίζει και η Εκκλησία, η οποία ήταν -τουλάχιστον- η δεύτερη μεγαλύτερη Αρχή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μετά τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Σύμφωνα λοιπόν με εκκλησιαστικές δοξασίες, την ώρα που μπήκαν οι Τούρκοι στην Αγια-Σοφιά δεν είχε τελειώσει ακόμα η λειτουργία. Ο παπάς που έκανε τη λειτουργία πήρε αμέσως το Άγιο Δισκοπότηρο και μπήκε σε μια πόρτα η οποία σφραγίστηκε αμέσως. Όπως αναφέρεται στις παραδόσεις, είναι θέλημα Θεού να ανοίξει μόνη της η πόρτα όταν επιστρέψει η Κωνσταντινούπολη στους Βυζαντινούς και να βγει από εκεί ο παπάς, να τελειώσει τη λειτουργία.
- Τα μισοτηγανισμένα ψάρια
Την ημέρα που έπεσε η Πόλη ένας γέροντας τηγάνιζε ψάρια, και όταν του είπαν «Εάλω η Πόλις», είπε πως για να πιστέψει πως έπεσε η Πόλη, έπρεπε να βγουν τα ψάρια από το τηγάνι. Και σύμφωνα με τις δοξασίες έτσι έγινε, με τον γέροντα μάλιστα να «προφητεύει» πως όταν φύγουν οι Οθωμανοί από την Κωνσταντινούπολη, θα ολοκληρωθεί το τηγάνισμα των ψαριών που είναι τηγανισμένα μόνο από την μία τους πλευρά.
Ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και δημοτικά τραγούδια
https://mikrasiates-konstantinato.blogspot.com/2017/05/blog-post_58.html
20 τραγούδια θρήνοι για την Πόλη
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=148
Δυο διάσημα τραγούδια για την Άλωση...
Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς (Στίχοι¨Πυθαγόρας - Μουσική: Απόστολος Καλδάρας - Ερμηνεύει η Γλυκερία)
https://www.youtube.com/watch?v=8CIHW3avnJw
"Πάρθεν η Ρωμανία" - Δημοτικό του Πόντου (Ερμηνεύει η Ζωή Παπαδοπούλου)
Η Άλωση της πόλης με ωραίους χάρτες και γρήγορη αφήγηση. Είναι στα Αγγλικά και μπορείτε να προσθέσετε και τους υπότιτλους για μια καλή εξάσκηση και στα Αγγλικά!