Μάθημα : Θεατρικός Όμιλος
Κωδικός : EL985177
-
Θεματικές Ενότητες
Δραματολογία
Πώς προσεγγίζουμε ένα θεατρικό έργο; Μάθε τα βασικά στοιχεία του δράματος και γνώρισε σημαντικά θεατρικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου
Ένα σπουδαίο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου με θέμα ιστορικό, εμπνευσμένο από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Αισχύλος προσεγγίζει το θέμα του από την οπτική των Περσών, τη στιγμή που ενημερώνονται για τη συντριπτική τους ήττα.
Μια εκπομπή της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τις Νεφέλες του Αριστοφάνη.
Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, καταχρεωμένος από τις ασωτίες του γιου του Φειδιππίδη, θέλει να τον στείλει στο Φροντιστήριο, ώστε να μπορεί να κερδίζει τις δίκες, για να γλιτώσει από τους δανειστές του. Ο Φειδιππίδης όμως, κακομαθημένος όπως είναι, δεν έχει καμιά όρεξη να κλειστεί στη σχολή...
Δείτε τον Πρόλογο των Νεφελών από το Εθνικό Θέατρο (2001) σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.
Η υπόλοιπη παράσταση εδώ.
όπου μπορείτε να βρείτε και αρκετές κριτικές
Την υπόλοιπη παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ
Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία, ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ, που περιέχει τρεις παράλληλες ιστορίες: τα ερωτικά μπερδέματα τεσσάρων νεαρών Αθηναίων, τον γάμο του Θησέα με την Ιππολύτη και έναν καυγά του βασιλικού ζεύγους των ξωτικών.
Ο νεαρός πρίγκηπας της Δανίας Άμλετ πληροφορείται από το φάντασμα του πατέρα του ότι τον δολοφόνησε ο αδερφός του Κλαύδιος, για να σφετεριστεί τον θρόνο του και να παντρευτεί τη γυναίκα του και μητέρα του Άμλετ, Γερτρούδη. Πέρα από το βασικό δίλημμα του έργου, την εκδίκηση για ένα έγκλημα που οδηγεί σε ένα άλλο έγκλημα, τη μητροκτονία, το έργο θετει καίρια μεταφυσικά ερωτήματα, με πιο γνωστό το "να ζει κανείς ή να μη ζει" που ακούγεται στον γνωστό σε όλους μονόλογο του σαιξπηρικού ήρωα.
Δείτε την υπόλοιπη παράσταση εδώ
Ο Βασιλικός, έργο που γράφτηκε από τον Αντώνιο Μάτεσι στα 1829, αντανακλά τις κοινωνικές συγκρούσεις της εποχής του ανάμεσα στους φεουδάρχες και τη νεοανερχόμενη αστική τάξη. Ο δεσποτικός γαιοκτήμονας Δάρειος Ρονκάλας δεν επιτρέπει στην κόρη του να παντρευτεί τον νέο που αγαπάει λόγω της χαμηλότερης κοινωνικής του θέσης. Η κεντρική σύγκρουση του έργου γίνεται ανάμεσα στον Δάρειο Ρονκάλα και τον γιο του, Δραγανίγο, έναν νέο που υπερασπίζεται το δικαίωμα της επιλογής της αδερφής του στον γάμο.