Μάθημα : Πληροφορική Γ γυμνασίου

Κωδικός : EL891119

  -  ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΛΩΤΑ

Ενότητες - 10. Εντολές επιλογής

10. Εντολές επιλογής

Δομή επιλογής (ελέγχου)

Περιγραφή της δομής επιλογής

 

Όλα τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με τη διαδοχική εκτέλεση κάποιων συγκεκριμένων εντολών (δομή ακολουθίας). Πολύ συχνά, ανάλογα με τα δεδομένα του προβλήματος πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μέσα σε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να εκτελέσουμε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια του και να αγνοήσουμε κάποια άλλα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δομή της επιλογής. Η δομή επιλογής είναι μια δομή ελέγχου και είναι από τις βασικότερες δομές για την ανάπτυξη ενός προγράμματος. Χρησιμοποιείται όταν κατά την εκτέλεση ενός αλγορίθμου / προγράμματος θα πρέπει να ελέγξουμε μια κατάσταση (συνθήκη) και ανάλογα, αν η συνθήκη είναι αληθής (αν ισχύει) εκτελούνται οι εντολές ή αν η συνθήκη είναι ψευδής (δεν ισχύει) τότε ή δεν εκτελείται τίποτα ή εκτελούνται άλλες εντολές.

Οι δομές επιλογής διακρίνονται στις ακόλουθες (εκδοχές / μορφές):

  • Απλή δομή επιλογής --> Υπάρχει έλεγχος μόνο για μία περίπτωση
  • Σύνθετη (ή πλήρης) δομή επιλογής --> Υπάρχει έλεγχος για δύο περιπτώσεις
  • Εμφωλευμένες δομές επιλογής --> Συνδυασμοί απλής και σύνθετης δομής επιλογής

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

(προτείνουμε να τα εκτελέσετε στο Scratch ώστε να δείτε κι εσείς τη συμπεριφορά των μικρών αυτών προγραμμάτων.

1ο παράδειγμα - Το σενάριο: Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία, επιθυμούμε όταν περάσουν 5 δευτερόλεπτα από την αρχή έναρξης εκτέλεσης του προγράμματός μας να παρουσιάζεται από το αντικείμενό μας μήνυμα "περνάει ο καιρός..." για 2 δευτερόλεπτα. (Παράδειγμα απλής δομής επιλογής)

 

2ο παράδειγμα - Το σενάριο: Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία, για πάντα, εάν πλησιάζουμε το ποντίκι πάνω από το αντικείμενό μας, το αντικείμενο λέει ένα μήνυμα. Η εντολή: "αγγίζει δείκτη ποντικιού" βρίσκεται στην καρτέλα Αισθητήρες. (Παράδειγμα απλής δομής επιλογής)

3ο παράδειγμα - Το σενάριο: Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία, εάν το γινόμενο δύο αριθμών είναι μεγαλύτερο από 1000, εμφανίζεται μήνυμα: "μεγάλος αριθμός" για  2 δευτερόλεπτα. Παρατηρείστε ότι το γινόμενο των δύο αριθμών το θέτουμε χρησιμοποιώντας ένα αριθμητικό τελεστή (*) τον οποίο στη συνέχεια εισάγουμε μέσα σε ένα συγκριτικό τελεστή (>). Αυτός ο συνδυασμός τελεστών στο συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί τη συνθήκη ελέγχου για την εντολή: εάν.... Αν αλλάξετε τους αριθμούς  και χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς, π.χ. 8 και 10, θεωρείτε ότι θα παρουσιαστεί μήνυμα; (Παράδειγμα απλής δομής επιλογής)

4ο παράδειγμα - Το σενάριο: Όταν γίνει κλικ στην πράσινη σημαία, εάν το γινόμενο δύο αριθμών είναι μεγαλύτερο από 1000 εμφανίζεται μήνυμα: "μεγάλος αριθμός" αλλιώς εμφανίζεται μήνυμα "μικρός αριθμός". Αν ισχύει η συνθήκη εκτελείται το 1ο μπλοκ εντολών (π.χ. πες μεγάλος αριθμός) κι αν δεν ισχύει εκτελείται το 2ο μπλοκ εντολών (π.χ. πες μικρός αριθμός). Πειραματιστείτε με ποικιλία αριθμών και παρατηρείστε τα μηνύματα. (Παράδειγμα σύνθετης δομής επιλογής).

 

 

Εργασίες
Εργασία για τη δομή επιλογής

Το παρακάτω ημιτελές πρόγραμμα ζητά δύο αριθμούς από το πληκτρολόγιο και την επιλογή μιας πράξης μεταξύ πρόσθεσης ή αφαίρεσης. Το αποτέλεσμα είναι είτε το άθροισμα είτε η διαφορά, ανάλογα με την επιλογή της πράξης.

Συμπληρώστε το ημιτελές πρόγραμμα που βρίσκεται εδώ 

Κάντε κοινή χρήση του έργου αφού συνδεθείτε με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο scratch

Προσθέστε το έργο σας στη συλλογή εδώ

Αποστείλετε τη διεύθυνση του έργου που έχετε δημιουργήσει