Μάθημα : Χημεία Α' Λυκείου

Κωδικός : EL1274150

EL1274150  -  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

Ενότητες - Χημικοί Δεσμοί.

Χημικοί Δεσμοί.

Έχουμε δύο είδη χημικών δεσμών τον ετεροπολικό και τον ομοιοπολικό. 

 

1. Ο ετεροπολικός δεσμός είναι η ηλεκτροστατική έλξη  Coulomb ανάμεσα σε αντίθετα φορτισμένα κατιόντα και ανιόντα.

Το αποτέλεσμα της έλξης αυτής είναι η δημιουργία κρυσταλλικών πλεγμάτων, με συνέπεια  όλες οι ιοντικές ενώσεις στις συνηθισμένες συνθήκες να είναι στερεές και δύστηκτες ουσίες.

Ο χημικός τύπος της ένωσης προκύπτει πολύ εύκολα αν γράψουμε πρώτα το κατιόν και μετά το ανιόν και στη συνέχεια,  χιαστί τα φορτία των ιόντων τα βάλουμε δείκτες χωρίς τα πρόσημά τους. 

Αν τα φορτία είναι ίσα (με αντίθετα πρόσημα), τότε "απλοποιούνται" και δεν τα γράφουμε. Τον δείκτη 1 δεν χρειάζεται να τον βάλουμε.

Παραδειγμα:   Na+  και   S2-         κάνουν την ένωση:       Na2S

Ο χημικός τύπος στις ιοντικές ενώσεις μας δείχνει την αναλογία των ιόντων στο κρυσταλλικό πλέγμα. 

 

Άσκηση: Να γράψετε δέκα διαφορετικούς τύπους ιοντικών ενώσεων χρησιμοποιώντας τα ιόντα της 2ης ενότητας. 

 

2. Ο ομοιoπολικός δεσμός ο οποίος είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης οφείλεται στη δημιουργία κοινών ζευγών ηλεκτρονίων που συνήθως προέρχονται από αμοιβαία  συνεισφορά μονήρων (μονών) ηλεκτρονίων ανάμεσα σε άτομα αμετάλλων.  Αυτά λοιπόν τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων κρατούν συνδεδεμένα μεταξύ τους τα άτομα μέσα στο μόριο.

 

Παράδειγμα: Το Οξυγόνο που είναι στοιχείο της VIA  (έκτης κύριας) ομάδας του περιοδικού πίνακα έχει στην εξωτερική του στιβάδα έξι ηλεκτρόνια από τα οποία μονήρη είναι τα δύο. Έτσι ενώνεται με δύο άτομα Η (που έχουν από ένα μονήρες ηλεκτρόνιο) και σχηματίζεται το μόριο του Η2Ο

Εδώ ο χημικός τύπος μας δείχνει ακριβώς πόσα και ποια άτομα υπάρχουν στο μόριο. 

 

Άσκηση 1: Για κάθε ένα από τα αμέταλλα, που έχουμε σημειώσει στις ομάδες VA,  VIA  και  VIIA  στην 1η ενότητα, να γράψετε τον ηλεκτρονιακό  και τον  μοριακό  τύπο της ένωσης  που σχηματίζει με το Η.

Άσκηση 2. Να γράψετε τους ηλεκτρονιακούς τύπους των μορίων των διατομικών στοιχείων. Για να τα θυμηθείτε ανατρέξτε στο πρώτο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου σας.