Μάθημα : ΓΑΛΛΙΚΑ Ε'

Κωδικός : 9350005153

9350005153  -  ΕΥΑΝΘΙΑ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ενότητες - unité 4 « Nathan aime les croissants ! » - civilisation la gastronomie française

unité 4 « Nathan aime les croissants ! » - civilisation la gastronomie française

από 6/4/20 

 

 

 

La Ratatouille/ La gastronomie française

 

Μαθαίνω για τη Γαλλική γαστρονομία. Γνωρίζω τα γαλλικά τυριά (les fromages français), τα χαρακτηριστικά πιάτα της Γαλλίας(plats typiques), τα επιδόρπιά της (les desserts) .

 

Στους πίνακες που ακολουθούν θα ανακαλύψεις αρκετά από τα γνωστά γαλλικά τυριά. Κάποια τα έχεις ξανακούσει ή και τα έχεις γευτεί. Υπάρχουν 2380! είδη τυριών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

 

Les fromages français : 

 

 

 

 

 

Επίσης η Γαλλική κουζίνα έχει να επιδείξει εκπληκτικά επιδόρπια ( πολλά από αυτά τα γνωρίζεις ):

 

Les desserts français :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γαλλική γαστρονομία

 

Η γαλλική γαστρονομία είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα και την ποικιλία της. Από τον βορρά ως  την Προβηγκία, από την Βρετάνη ως την Αλσατία, περνώντας από τη Βουργουνδία νοτιοδυτικά ή ακόμη και στην Κορσική ανακάλυψε την ποικιλία και τον γαστρονομικό πλούτο της κάθε περιοχής παρακολουθώντας το σχετικό βίντεο.

 

 

 

Soupe à l’oignon

   Η κρεμμυδόσουπα είναι από τα πιο νόστιμα γαλλικά πιάτα και από τα πιο χαρακτηριστικά και η φήμη της έχει γίνει γνωστή σε όλη τη Γαλλία. Είναι η «βασίλισσα» όλων των σουπών λόγω της ωραίας της γεύσης. Τη σούπα τη σερβίρουν σε φλιτζάνια ή σε κούπες από πορσελάνη και από πάνω τοποθετείται μια μεγάλη ψητή μπαγκέτα ψωμιού και είναι σκεπασμένη με λιωμένο τυρί.

 

Cassoulet

Το Cassoulet είναι ένα βαρύ φαγητό και φτιάχνεται κυρίως από κρέας πάπιας ή χοιρινά λουκάνικα και συνοδεύεται με άσπρα φασόλια. Είναι το κατάλληλο πιάτο για να σε ανακουφίσει από το κρύο και για να σου ζεστάνει τις κρύες νύχτες αλλά και την πείνα, προσφέροντας μια μοναδική απόλαυση. Το όνομα του το πήρε από το πήλινο σκεύος (cassole) οπού μαγειρευόταν έτσι από την αρχή.

 

Bouillabaisse

Το Bouillabaisse είναι ένα είδος ψαρόσουπας και είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα για αυτούς που λατρεύουν τα θαλασσινά. Έχει αρκετό σαφράν και είναι το σήμα για τη Μασσαλία. Περιλαμβάνει 4 διαφορετικά είδη ψαριού και θαλασσινών, ντομάτα και πολλή αγάπη. Τα αρωματικά και μπαχαρικά του όπως το σαφράν, το πράσο, η δάφνη και το σκόρδο δίνουν υπέροχη μυρωδιά.

Συνήθως συμπεριλαμβάνει μπακαλιάρο , μύδια, γαρίδες , λυθρίνι , αχιβάδες , πεσκανδρίτσα και ότι άλλο θαλασσινό επιθυμείτε.

 

Ratatouille (Γαλλικό Μπριάμ)

 

Είναι το δικό μας αντίστοιχο μπριάμ και στη Γαλλία είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα χάρη στην ταινία κινούμενων σχεδίων «Ο Ρατατούης». Είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο το οποίο κυρίως φτιάχνεται στην Νότια Γαλλία. Για να φτιαχτεί αυτό το φαγητό χρειάζεται : ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά, πιπεριά, κολοκύθι, αρκετό σκόρδο και ελαιόλαδο. Όλα πρέπει να είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώσεις.

 

Coq au Vin  (Κόκορας Κρασάτος)

Ο κόκορας κρασάτος είναι το παραδοσιακό πιάτο της Γαλλίας. Είναι γνωστό σε όλη τη Γαλλία αλλά και την Αμερική από την γνώστη μαγείρισσα Julia Child από το «Mastering the Art of French Cooking». Συνήθως φτιάχνετε με κόκορα αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί στην αγορά φτιάχνετε και με κοτόπουλο. Το κρέας μαγειρεύετε μέσα σε κόκκινο κρασί μαζί με ζωμό κρέατος, μπέικον και βούτυρο.

 

 

Εδέσματα της γαλλικής γαστρονομίας

Δες ακόμη ένα βίντεο να μάθεις περισσότερα για τα εδέσματα της γαλλικής γαστρονομίας.

 

 

Croque-monsieur et croque-madame

 

             et       

 

Το Croque-monsieur (κροκ-μεσιέ) είναι είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος)· υποθετικά θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως τραγανός κύριος. Αν στο παραπάνω σάντουιτς προσθέσεις ένα τηγανητό  ή ποσέ αυγό τότε θα έχεις φτιάξει ένα croque-madame(κροκ-μαντάμ), μια τραγανή κυρία!

 

 

Πήρες μια γεύση από την γαλλική κουζίνα. Είσαι έτοιμος/η  αφού παρακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή  να επιδείξεις τις γνώσεις σου στη γαλλική κουζίνα εκτελώντας την και προσφέροντάς την στα άτομα της οικογένειά σου. Επίσης θα μπορούσες να τους ετοιμάσεις πολύ ωραίες κρέπες σαν κι αυτές που κάναμε μαζί με τους συμμαθητές σου στο σχολείο μας.

 

Bonne chance ……et bon appétit!!!

 

Δες και μια άλλη ....διαφορετική συνταγή!

 

La recette à suivre pour la réussite !

Η συνταγή της επιτυχίας!

 

Mettez votre tablier et suivez la recette pas à pas.

Il vous faut...

Une poignée de bonne volonté

Une pincée de plaisir

Un doigt de rires

Un zeste d’assiduité

Un sachet d’effort

Une cuillerée à café de patience

Et saupoudrez le tout d’une bonne dose de joie et de bonne humeur !

Conseil du chef

À consommer sans modération !

L’abus de français est bon pour tous !

 

 

Βάλτε την ποδιά σας και ακολουθήστε τη συνταγή βήμα προς βήμα.

Χρειάζεστε ...

Μια χούφτα καλής θέλησης

Ένα τσίμπημα ευχαρίστησης

 Ένα δάχτυλο γέλιου

 Ένα ξύσμα επιμέλειας

 Ένα φακελάκι προσπάθειας

Ένα κουταλάκι του γλυκού υπομονής

και το πασπαλίζετε με μια καλή δόση χαράς και καλό χιούμορ !

Συμβουλή του σεφ

Καταναλώστε χωρίς μετριοπάθεια!

Η κατάχρηση των γαλλικών είναι καλή για όλους!