Μάθημα : ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤ'

Κωδικός : 9350005139

9350005139  -  ΕΥΑΝΘΙΑ ΖΩΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ενότητες - Le carnaval

Le carnaval

Le carnaval

Le Carnaval (oι  Απόκριες) είναι μια γιορτή που δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Η τελευταία μέρα είναι η Mardi Gras που αντιστοιχεί στη δική μας Τρίτη της Τυροφάγου. Έπειτα  αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής. Η προέλευση της λέξης Carnaval (Καρναβάλι) είναι από το λατινικό «Carne Levare», που σημαίνει μακριά από το κρέας. Από το Μεσαίωνα, οι άνθρωποι,  πριν από τη νηστεία των σαράντα ημερών, σύμφωνα με την παράδοση της Σαρακοστής, απολάμβαναν πλούσια γεύματα. Ήταν επίσης μια ευκαιρία να σατιρίσουν τα πάντα, κρυμμένοι πίσω από μάσκες και προστατευμένοι από αποκριάτικες στολές.

 

 

​Η Γαλλία έχει παράδοση στο καρναβάλι. Σε όλες τις πόλεις οργανώνονται υπαίθριες γιορτές, παρέες μεταμφιεσμένων, παρελάσεις, θεάματα με ζογκλέρ, μασκοφόρους, μουσικούς, ταχυδακτυλουργούς και ξυλοπόδαρους. Ο κόσμος συμμετέχει με διάφορες στολές και παντού κυριαρχεί το κομφετί (confetti), οι σερπαντίνες (serpentines) και τα βεγγαλικά (feux d’artifice). Αυτό είναι ό,τι οι Γάλλοι αποκαλούν «Le Carnaval».

 

 

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, το γλυκό του καρναβαλιού είναι τα beignets (μπενιέ), αλλά και οι gauffres και οι κρέπες. Τα μπενιέ θυμίζουν λουκουμάδες ή σβίγγους στη γεύση αλλά έχουν διάφορα σχήματα και γίνονται σκέτα ή με διάφορα μυρωδικά, λικέρ, μαρμελάδες.



Picture

 

 

Ένα από τα πιο διάσημα Καρναβάλια είναι το Καρναβάλι της Νίκαιας (Nice), μεγάλη πόλη στο νότο της Γαλλίας, στη Γαλλική Ριβιέρα. Η πιο παλιά αναφορά στο Καρναβάλι της Νίκαιας μας πηγαίνει πίσω στο 1294, όταν ο κόμης της Προβηγκίας Charles d’ Anjou πέρασε εκεί τις πιο χαρούμενες ημέρες της Αποκριάς. Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικές γιορτές της πόλης, με τη συμμετοχή, μάλιστα, επισκεπτών από όλη την  Ευρώπη. Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με την παρουσίαση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Masséna, ο οποίος καθοδηγεί όλες τις παρελάσεις που ακολουθούν στη λεωφόρο Promenade des Anglais, με τη συνοδεία μουσικής και βεγγαλικών.

PRMbgmUi_yIo0lOJ5XI7Fv07JID5p8h8jCqEX5whgYnpkXb2_jF0K8m7By1r0V86-t4Oyu_eOo78g1RXq_Twe4byVHYTSGNk3wFqozpdFJQIaw=s0-d
 
 
 
AC-Mbw-pS1JvhS85Qr1I_cAW8WqD__BJoVm5lq0EQ926u9XNp3cxdGCQAW7ywxnAe1vSsbYjqtNWPWGuZimJChgzd65kvlkXVLYzGXvFFystM2vOhN3Uu5_QxCg=s0-d

 

Μεγαλειώδεις παρελάσεις, που αποτελούνται από πολλά άρματα, εμπνευσμένα κυρίως από την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση στον κόσμο, κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικά σημεία της πόλης, μέρα και νύχτα, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και χορευτών από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες είναι και οι επισκέπτες του Καρναβαλιού, που δίνουν κάθε χρόνο δυναμικό παρόν, προσθέτοντας χρώμα και χαρούμενη διάθεση στην ήδη μεγαλειώδη γιορτή.

 

 

​Ένα από τα πιο διάσημα και μεγαλειώδη δρώμενα του καρναβαλιού είναι η “Παρέλαση των Λουλουδιών”, μια παρουσίαση εντυπωσιακών αρμάτων, που έχουν στολιστεί περίτεχνα με άφθονα λουλούδια. Σχεδόν 100.000 λουλούδια, όπως μιμόζες, ζέρμπερες, λίλιουμ και κρίνοι χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τη δημιουργία αυτών των αρμάτων .Το χαρακτηριστικό μάλιστα της εκδήλωσης είναι ο λουλουδοπόλεμος, (labataille de fleurs) καθώς τα κορίτσια που στέκονται πάνω στα άρματα, πετούν στον κόσμο λουλούδια!

 

Το καρναβάλι κλείνει πάντα με μία φαντασμαγορική γιορτή όπου ρίχνεται στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ως μία συμβολική τελετή που σηματοδοτεί τη λήξη των εκδηλώσεων.

Το καρναβάλι της Νίκαιας, που επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2021, μετατίθεται για το 2022,δεν πρόκειται να γίνει αυτόν τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε  η δημοτική αρχή, λόγω της επιδημίας  Covid-19.

Το καρναβάλι προσελκύει κάθε χρόνο από 100.000 έως 200.000 επισκέπτες, Γάλλους και ξένους, και προκαλεί τζίρο σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την πόλη.

Η τελευταία ακύρωση του καρναβαλιού της Νίκαιας ανάγεται στο 1991, όταν η εκδήλωση ματαιώθηκε λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με τον Πόλεμο του Κόλπου.

Η έκδοση του 2021137η- που μετατέθηκε για το 2022, έχει θέμα ο « Βασιλιάς των Ζώων».

 

Η γιορτή του λεμονιού στο Μεντόν

FETE DU CITRON DE LA VILLE MENTON

 

 

Η γιορτή του λεμονιού διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο. Το 1928 ένας ξενοδόχος είχε την ιδέα της οργάνωσης μιας έκθεσης λουλουδιών και εσπεριδοειδών στους κήπους του ξενοδοχείου Ριβιέρα. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το επόμενο έτος ο δήμος της πόλης αποφάσισε να διοργανώνει τη γιορτή, η οποία μεγάλωσε  και καθιερώθηκε σαν επίσημη γιορτή της πόλης από το 1934.  Οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν κατασκευές, εμπνευσμένες από το θέμα κάθε χρονιάς, φτιαγμένες από λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή, μουσικά συγκροτήματα και εκδηλώσεις. Πάνω από 280.000 άνθρωποι επισκέπτονται τη γιορτή κάθε χρόνο. Προηγούμενα θέματα περιλαμβάνουν τα Βίβα Εσπάνια, Ντίσνεϊ, Μπρόντγουεϊ, Ινδία, Τσινετσιτά. Οι Κήποι του Καζίνου στο κέντρο της πόλης είναι διακοσμημένοι στο θέμα του φεστιβάλ, χρησιμοποιώντας λεμόνια για την κάλυψη των εκθεμάτων.

 

Le carnaval de Dunkerque

Το καρναβάλι Δουνκέρκηs

 

Στη Δουνκέρκη, την  ιστορική, παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας, δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύνονται την Κυριακή της αποκριάς στους δρόμους μασκαρεμένοι, για να συμμετέχουν στην μεγάλη παρέλαση.

Ντυμένοι με στολές  παραδοσιακές, αλλά και αρκετή δόση χιούμορ, μικροί και μεγάλοι ξεφαντώνουν στους δρόμους.

Το βασικό δρώμενο στο καρναβάλι της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία είναι το παραδοσιακό «πέταγμα της ρέγγας», όπου εκατοντάδες κιλά ρέγγας πετιούνται από το μπαλκόνι του δημαρχείου στο συγκεντρωμένο πλήθος.

 

Πηγές: Wikipediahttp://www.newsbeast.gr/  http://www.athinorama.gr και http://www.protothema.gr