Μάθημα : ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤ'
Κωδικός : 9350005139
-
Θεματικές Ενότητες
-
Unité 1 "C'est ma super famille!"/ le lexique de la famille
-
Le portrait physique et moral
-
Unité 2 "C'est ma super famille!" / Les adjectifs possessifs
-
Μάθημα 2 / unité 3 « Et après qu'est-ce que tu fais? » - L'heure
2/4/20 -
Μάθημα / unité 3 « Et après qu'est-ce que tu fais? » - Les activités quotidiennes/ L'emploi du temps
-
4η Εβδομάδα - Μάθημα 1 / unité 2 « Bon appétit les amis!» - Les articles partitifs
28/4/20 -
5η Εβδομάδα - Μάθημα 1 / Unité 2 " Bon appétit les amis"
5/5/20 -
5η Εβδομάδα - Μάθημα 2 / Unité 2 "Bon appétit les amis!" Les articles partitifs et la quantité
8/5/20 -
C' est Noël!
-
Bonne Année!
11/1/21 -
6η Εβδομάδα - Μάθημα 1 / Unité 2 "Bon appétit les amis!"
12/5/20 -
6η Εβδομάδα - Μάθημα 2 / Unité 2 "Bon appétit les amis!"/ L' Ιmpératif Présent
15/5/20 -
Le corps humain
-
7η Εβδομάδα - Μάθημα 2 / Unité 3 "Pénélope, qu'est-ce qu'il y a dans le sac àdos?"/ Les consignes de classe(impératif)
19/5/20 -
7η Εβδομάδα - Μάθημα 2 / Unité 2 "Pénélope, qu'est-ce qu'il y a dans le sac àdos?"/ Donner des conseils (impératif)
22/5/20 -
Les prépositions de lieu
-
On va jouer?
8/3/21 -
La chandeleur
-
Le carnaval
-
Les animaux
-
La révolution de Grèce 1821
-
Poisson d'avril
30/3/20 -
Les vêtements /le passé composé
-
Μάθημα / unité 3 «Et après qu'est-ce qu'on fait? » - Joyeuses Paques!
9/4/20 -
3η Εβδομάδα - Μάθημα 1 / unité 3 « Et après qu'est-ce que tu fais?» - L' histoire de Pâques
15/4/20 -
4η Εβδομάδα - Μάθημα 2 / La Fête du Travail ou la Fête du Muguet 1-5-2020
-
La fête des mères
-
Unité 1 "C'est ma super famille!"/ le lexique de la famille
5η Εβδομάδα - Μάθημα 1 / Unité 2 " Bon appétit les amis"
Στο προηγούμενο μάθημα της ενότητας 2 του βιβλίου σου Ulysse à Paris, αναφερθήκαμε στα ρήματα που ακολουθούνται από μεριστικά άρθρα. Ας προσθέσουμε ακόμη ένα. To ρήμα vouloir (θέλω). Προσέχουμε γιατί έχει δύο θέματα:
Σήμερα θα αναφερθούμε στα γεύματα της ημέρας :le petit déjeuner (το πρωινό), le déjeuner (το μεσημεριανό), le goûter (το αογευματινό) et le dîner (και το βραδινό). Ο επόμενος πίνακας μας δίνει τις χρονικές περιόδους της ημέρας και τα γεύματα που αντισοιχούν σε αυτές:
Les repas de la journée
Στον πίνακα που ακολουθεί θα βρείς αρκετά τρόφιμα χωρισμένα σε ομάδες lait et fromages (γάλα και τυριά), légumes (λαχανικά), viandes, poissons et oeufs (κρέατα, ψάρια και αυγά), fruits (φρούτα), pain, céréales, sucres (ψωμί,δημητριακά, ζαχαρωτά) et boissons (και ποτά).
Προσοχή μαθαίνουμε τα τρόφιμα με το άρθρο τους!
Είναι σίγουρο ότι έχεις ακούσει ότι η γαλλική κουζίνα είναι φημισμένη. Δεν ξέρεις όμως πολλά πράγματα που την χαρακτηρίζουν.
soupe à l'oignon
Η γαλλική κουζίνα
Η γαλλική κουζίνα θεωρείται η κουζίνα με τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις που έχει επηρεάσει τη μαγειρική και τη γεύση παγκοσμίως, ενώ οι Γάλλοι ανήκουν στα έθνη που εκτιμούν δεόντως το φαγητό και το κρασί. Θέλεις να τους γνωρίσεις λίγο καλύτερα;
boeuf bourguignon
Οι Γάλλοι αποτελούν ένα έθνος γεμάτο λάτρεις του καλού φαγητού. Δείχνουν σεβασμό στο φαγητό και τα διάφορα γεύματα της ημέρας και ό,τι έχει να κάνει με τη γεύση αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που η γαλλική κουζίνα έχει αγαπηθεί, επηρεάσει και υιοθετηθεί παγκοσμίως, με γαλλικά εστιατόρια να θριαμβεύουν παντού, από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη. Με αφορμή τα παραπάνω, ας δούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που αφορούν το φαγητό και την κουζίνα της χώρας που «γέννησε» το μοσχάρι μπουργκινιόν, τα σαλιγκάρια και την κρεμμυδόσουπα.
escargots
Περίπου 500 εκατομμύρια σαλιγκάριακαταναλώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία.
Το κρασί θεωρείται ένα πολύ σημαντικό μέροςτου γεύματος για τους Γάλλους, οι οποίοι είναι οι δεύτεροι σε κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλή στο δυτικό κόσμο, μετά το Λουξεμβούργο.
Κάθε χρόνο ψήνονται και πωλούνται 10 δισεκατομμύρια μπαγκέτες στη Γαλλία και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που αφορούν την παραγωγή τους. Για να θεωρηθεί μπαγκέτα, πρέπει να περιέχει μόνο 3 συστατικά: αλεύρι, μαγιά και αλάτικαι καθόλου συντηρητικά. Κάθε μπαγκέτα πρέπει να ζυγίζει ακριβώς 250 γραμμάρια.
Οι Γάλλοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 25 κιλά τυρί ανά άτομο, το χρόνο. Αυτό τους καθιστά τους μεγαλύτερους καταναλωτές τυριού στον κόσμο και προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη το ότι παράγουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη τυριού. Το τυρί σερβίρεται σαν πιάτο μόνο του, σαν μέρος ενός γεύματος με πολλά πιάτα, μετά το κυρίως και πριν το επιδόρπιο.Μερικά τυριά που φτιάχνονται από κατσικίσιο γάλα καλύπτονται με στάχτη πριν αποθηκευτούν για παλαίωση, κάτι που βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας και στη διατήρησή τους για μεγάλες περιόδους.
Στο Παρίσι, μόνο, υπάρχουν 5 χιλιάδες εστιατόρια. Tο Procope, είναι το παλαιότερο εστιατόριο της Γαλλίας -λειτουργεί από το 1686- στη Rue de l’ Ancienne Comédie, στο οποίο γευμάτιζε ο Ναπολέων και ο Βολταίρος!
Οι Γάλλοι τιμούν την ώρα του γεύματος τόσο, ώστε συχνά να κάνουν διάλειμμα για μεσημεριανό διάρκειας 2 ωρών! Εκτός μεγάλων πόλεων, μην εκπλαγείτε αν όλα τα μαγαζιά και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές από τα 12 έως τις 14.00.
Με τον όρο φοντύ ( fondue) αναφέρεται μια πλειάδα συνταγών της γαλλικής κουζίνας, οι οποίες, όπως το προσδιορίζει και η λέξη (fondue=λιωμένο), αφορούν λιωμένα μίγματα.
Πρόκειται για συγκεκριμένη παρασκευή, η οποία φτιάχνεται στο τραπέζι με τη βοήθεια καμινέτου. Υπάρχουν δύο ειδών φοντύ: αυτά με κύριο συστατικό το τυρί, λεγόμενα και Σαβαγιάρ (με καταγωγή από τη Σαβοΐα) και αυτά με κύριο συστατικό το κρέας, τα οποία λέγονται και Μπουργκινιόν (με καταγωγή από τη Βουργουνδία).
Παρ’ όλο που η γαλλική κουζίνα συνδέεται συχνά με πλούσια επιδόρπια, τα περισσότερα σπιτικά επιδόρπια περιλαμβάνουν μόνο φρούτα και γιαούρτι.
Η Γαλλία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.
Στη Γαλλία συνηθίζεται να πίνουν τα ζεστά ροφήματά τους σε μπολ και να βουτούν ψωμί σε αυτά.
Το άλογο και ο λαγός είναι 2 είδη κρέατος που μπορεί να δείτε συχνά στο μενού ενός εστιατορίου της Γαλλίας.
Το goûter ή quatre-heures είναι ένα απογευματινό σνακ για παιδιά που αποτελείται από κρέπες, κρουασάν, μπριός, μπισκότα ή ζεστή σοκολάτα
Πηγή :https://goo.gl/dMWDxg
clickatlife.gr