Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : 3102010234
30 ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ 30
Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους
- Συνθήκη Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913)
Με αυτή τη συνθήκη τερματίζουν οι βαλκανικοί πόλεμοι και καθορίζεται ποια εδάφη παίρνει η κάθε χώρα.
- Ελλάδα -Παίρνει την Μακεδονία, Νότια Ήπειρο, νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες.
- Σερβία -Β.Δ. Μακεδονία
- Βουλγαρία - παίρνει τη Δυτική Θράκη. Η ανατολική Θράκη παρέμενε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται υπό ιταλικό έλεγχο.
- Β. Ήπειρος- Με το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, 4 Δεκεμβρίου 1913, η βόρεια Ήπειρος περιοχή με σημαντική ελληνική παρουσία παραχωρήθηκε στην Αλβανία, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων της περιοχής.
- Οι Νέες Χώρες -Διέθεταν θετικές προοπτικές γιατί αποτελούσαν ακμαία οικονομικά κέντρα (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Ηράκλειο, Χίος, Μυτιλήνη)
Μεταρρυθμίσεις Βενιζέλου συνεχίστηκαν: όπως οκτάωρη εργασία, αναγνώριση εργατικών σωματείων, αγροτικοί συνεταιρισμοί, μέτρα για την ασφάλιση των εργαζομένων.
Υπήρχε Κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική γιατί ο σουλτάνος δεν αποδεχόταν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, υπήρχε ιταλική κατοχή στα Δωδεκάνησα και πυκνοί ελληνικοί πληθυσμοί στην βόρειο ήπειρο, στην Θράκη και στην Μικρασία.