Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : 3102010234
19 ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ 20
Από την έξωση του Όθωνα παρένθεση (1862) ως το κίνημα στο Γουδί (1909)
ο Γεώργιος Α βασιλιάς των ελλήνων – ενσωμάτωση Επτανήσων.
Δανός , Γεώργιος Α Γλύξμπουργκ- βασιλιάς των ελλήνων
-1864 ενσωμάτωση Επτανήσων
-Σύνταγμα 1864 βασιλευόμενη δημοκρατία νομοθετική εξουσία θα ασκούσε ο βασιλιάς με τη Βουλή, δικαίωμα ψήφου οι άντρες άνω των 21 ετών,εκτελεστική εξουσία ασκεί ο βασιλιάς με τους υπουργούς του η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη.
Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις
α) Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, δέσποσε 1864 ως 1881, προχώρησε στην διανομή των εθνικών γαιών, επιδίωξε διεύρυνση των συνόρων, αντίθετος στην πολιτική του ο Γεώργιος
Β) Ο κοινοβουλευτισμός λειτουργούσε με προβλήματα -παράγοντες πολιτικής αστάθειας ο βασιλιάς
Γ) Το 1874 ο Χαρίλαος Τρικούπης εκφράζει την αντίθεσή του βασιλιά υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς θα έπρεπε να διορίσει πρωθυπουργό μόνο εκείνον που είχε την «δεδηλωμένη»εμπιστοσύνη της Βουλής, δηλαδή την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο Γεώργιος αναγνώρισε την αρχή της δηλωμένης.
Δικομματισμός
Εκλογή δύο κομμάτων στην εξουσία την δεκαετία 1885 έως 1895 του Τρικούπη και του Δηληγιάννη.
Το πρόγραμμα του Χαριλάου Τρικούπη
Ο Τρικούπης ήθελε να δημιουργήσει ένα κράτος σύγχρονο και οικονομικά αναπτυγμένο– κατασκεύασε μεγάλα έργα (διώρυγα της Κορίνθου, σιδηροδρομικού δικτύου), εξυγίανση της Δημόσιας διοίκησης, επιβολή βαρύτατης φορολογίας και σύναψη δανείων για να πετύχει όλα αυτά.
Οι θέσεις του Θ Δηληγιάννη.
Υποστήριζε ότι η φορολόγηση έπρεπε να είναι η μικρότερη δυνατή και κατάργησε τον τρικουπικό νόμο περί «προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων».
Πορεία προς οικονομική εθνική κρίση.
Το 1893 ο Τρικούπης κηρύσσει την πτώχευση της Ελλάδας, δεν βγαίνει στις εκλογές του 1895 ούτε βουλευτής. Το 1896 γίνεται επανάσταση στην Κρήτη και Δηλιγιάννης στέλνει στρατό.
Πόλεμος 1897
Ελληνοτουρκικός στην Θεσσαλία,
οι έλληνες ηττήθηκαν,
πολεμική αποζημίωση στο σουλτάνο,
ΔΟΕ οικονομικός έλεγχος από τις μεγάλες δυνάμεις,
1909 κίνημα στο Γουδί.