Μάθημα : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : 0401020200

0401020200  -  ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΜΗΤΣΟΥ

Ενότητες - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

  1. Η ποιότητα εκτύπωσης μιας εικόνας σε διάφορους εκτυπωτές.
  2. Η επίδραση της θερμοκρασίας ψησίματος του κεϊκ (ή του ψωμιού) στο φούσκωμα και τον χρόνο ψησίματος.
  3. Η επίδραση καυστικού υγρού σε διάφορες ποιότητες μαρμάρου.
  4. Η επίδραση του εμβαδού του δοχείου στην ταχύτητα εξάτμισης του οινοπνεύματος.
  5. Η επίδραση της συσκευασίας στην διατήρηση τυριού.
  6. Η ταχύτητα καύσης διαφόρων υλικών.
  7. Η επίδραση της θερμοκρασίας στην διατήρηση της ποιότητας του κρασιού.
  8. Η επίδραση του σχήματος μακαρονιών στο χρόνο ψησίματος.
  9. Η επίδραση διαφορετικής αναλογίας χώματος και άμμου στον χρόνο στράγγισης των εδαφών.
  10. Η σημασία της διαφορετικής συσκευασίας αλλαντικών στη συντήρησή τους.
  11. Η επίδραση αλατούχου νερού πάνω σε ένα είδος φυτού.
  12. Η επίδραση προσθήκης διαφορετικής ποσότητας μαγιάς στην ποιότητα ψωμιού.
  13. Η θερμότητα που παράγεται σε ένα κύκλωμα το οποίο διαρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με την έντασή του.
  14. Η επίδραση τη θερμοκρασίας διατήρησης παραδοσιακής γιαούρτης στη ποιότητα αυτής.
  15. Η επίδραση διαφόρων συσκευασιών αυγών στην αντοχή τους.
  16. Η αντοχή διαφόρων ποιοτήτων μαρμάρων σε πτώση συγκεκριμένου βάρους.
  17. Πως επηρεάζει η θερμοκρασία τη διαλυτότητα ορισμένων στερεών ουσιών στο νερό.
  18. Η μελέτη της βλαστικής ικανότητας σπόρου κάποιου φυτού σε σχέση με την υγρασία
  19. Πως επηρεάζει η ποσότητα του λεμονιού στο χρώμα του μαύρου τσαγιού.
  20. Μεταβολή στο χρόνο στεγνώματος χρώματος ανάλογα με την ποσότητα διαλύτη που περιέχει.
  21. H αποσύνθεση των απορριμμάτων σε σχέση με την θερμοκρασία.
  22. Λυγισμός ξύλινης ράβδου σε σχέση με το μήκος της.
  23. Η ταχύτητα αλέσματος του καφέ σε σχέση με την ποιότητά του.
  24. Ανάπτυξη φυτών με αέρα και χωρίς αέρα.
  25. Η μελέτη της αρτηριακής πίεσης ανάλογα με τη στάση του σώματος ή την κατανάλωση νερού ή τη σωματική άσκηση, κλπ.
  26. Η μεταβολή της θερμοκρασίας, του αριθμού των σφυγμών και της αρτηριακής πίεσης του ανθρωπίνου σώματος κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
  27. Η επίδραση της μουσικής στην αρτηριακή πίεση και στους καρδιακούς παλμούς  ενός ανθρώπου.
  28. Η σχέση των καρδιακών παλμών με το είδος ή τον χρόνο της άσκησης
  29. Σχέση καρδιακών παλμών και εκτέλεσης ορισμένων επαναλήψεων κοιλιακών σε διαφορετικών κλίσεων κεκλιμένα επίπεδα
  30. Μελέτη του χρόνου διάλυσης μίας φαρμακευτικής ταμπλέτας ανάλογα με τη θερμοκρασία ή την ποσότητα του νερού
  31. Σχέση του ύψους με το μήκος πέλματος σε αγόρια και κορίτσια.
  32. Η διαφορά καρδιακών παλμών μεταξύ ενηλίκων και παιδιών πριν και μετά από άσκηση
  33. Ποιο είδος ξύλου αντέχει περισσότερο (Αντοχή σε κάμψη και διάτμηση)
  34. Μελέτη της επίδοσης διαφόρων θερμομονωτικών υλικών.
  35. Πως επιδρούν διάφοροι παράγοντες (π.χ. το φως , η υγρασία, η θερμοκρασία ,το pH του εδάφους, κ.α.) στην ανάπτυξη φυτών.
  36. Μέθοδοι αποξήρανσης λουλουδιών.
  37. Η επίδραση της θερμοκρασίας του νερού στην ανάπτυξη των φυτών.
  38. Μελέτη της απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας διαφόρων υλικών.
  39. Μελέτη της απορρόφησης ηλιακής ακτινοβολίας διαφόρων χρωμάτων.
  40. Μελέτη της απόδοσης διαφόρων απορρυπαντικών της αγοράς σε διαφορετικούς λεκέδες.
  41. Πώς η περιεκτικότητα σε αλάτι επηρεάζει τον χρόνο βρασμού του νερού.
  42. Μέτρηση και σύγκριση του ιξώδους υγρών καθημερινής χρήσης (νερό, λάδι, πετρέλαιο, οινόπνευμα, μέλι, ασετόν).
  43. Ποιο υγρό εξατμίζεται γρηγορότερα;
  44. Η περίοδος εκκρεμούς είναι ανεξάρτητη της μάζας του;
  45. Ανακύκλωση διαφορετικών ειδών χαρτιού.
  46. Επίδραση θερμοκρασίας στην συντήρηση τροφίμων (π.χ. φρούτων )
  47. Η επίδραση διαφόρων υλικών στο φούσκωμα ενός κέικ.
  48. Συντήρηση τροφίμων με ζάχαρη και αλάτι
  49. Ποιες ουσίες εμποδίζουν μεταλλικά καρφιά να σκουριάσουν
  50. Η αποσύνθεση διαφόρων τροφών (γάλα, ψωμί, βούτυρο, τυρί, γιαούρτι, κρέας. κτλ.) με μεταβολή της θερμοκρασίας τους.
  51. Φυτεύοντας στην άμμο και στο χώμα
  52. Εύρεση του σημείου τήξεως διαφόρων στερεών
  53. Εύρεση του σημείου βρασμού διαφόρων υγρών
  54. Η ανάπτυξη της φακής σε διαφορετικά εδάφη
  55. Σύγκριση συμπεριφοράς αλατιού και ζάχαρης στο νερό, όταν αυτό ψηχθεί,θερμανθεί, εξατμιστεί.
  56. Μελέτη της αντοχής διαφόρων υφασμάτων
  57. Σύγκριση διαφόρων ειδών κόλλας
  58. Πως η ύπαρξη ανθρακικού επηρεάζει το πάγωμα του νερού
  59. Η διάρκεια ζωής των αλκαλικών μπαταριών
  60. Ποιο υλικό συγκεκριμένου χρώματος(ξύλο-πλαστικό-σίδερο-φελιζόλ) απορροφά καλύτερα την ηλιακή ενέργεια σε συγκεκριμένο χρόνο.
  61. Ποιο φυσικό υλικό συγκεκριμένου πάχους (ξύλο-πέτρα- άχυρο)είναι καλύτερο θερμομονωτικό με σκοπό την εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα σπίτι.
  62. Ποιο τεχνητό υλικό συγκεκριμένου πάχους (υαλοβάμβακας-φελιζόλ- πετροβάμβακας)είναι καλύτερο θερμομονωτικό για ένα σπίτι
  63. Πώς ο προσανατολισμός ενός σπιτιού το κάνει να είναι πιο οικονομικό σε  κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.
  64. Πως η τοποθέτηση αλατιού στο νερό , επηρεάζει τον χρόνο βρασίματος των ζυμαρικών.
  65. Ποιο χρώμα κουτιού αλουμινίου(με νερό στο εσωτερικό του) απορροφά περισσότερη ηλιακή ενέργεια  σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  66. Ποιο υλικό μιας ράβδου μεταφέρει γρηγορότερα τη θερμοκρασία από τη μια άκρη στην άλλη(πλαστικό, χαλκός, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο κτλ)
  67. Πως το είδος του χώματος ,επηρεάζει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος ενός φυτού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενός μήνα
  68. Πώς επηρεάζει η ποσότητα του νερού ποτίσματος, ή το είδος του λιπάσματος,  την ανάπτυξη του φυτού της φακής ή οποιαδήποτε άλλου φυτού της επιλογής σας
  69. Πως το βάθος φύτευσης σπόρου πχ. καρπουζιού,  επηρεάζει το  χρόνο φυτρώματος-βλάστησης
  70. Πώς η θερμοκρασία του χώματος ή του περιβάλλοντος επηρεάζει το φύτρωμα ενός συγκεκριμένου σπόρου
  71. Ποιες ουσίες (αλάτι-ζάχαρη-ασπιρίνη) όταν προστίθενται σε διάλυμα νερού επηρεάζουν  τη ζωή των κομμένων λουλουδιών
  72. Πώς η Όξινη βροχή(διάλυμα νερού και δύο τρεις σταγόνες οξέος) επιδρούν στην ανάπτυξη συγκεκριμένου φυτού.
  73. Πως η σύσταση του χώματος(αργιλόχωμα-άμμος-χαλίκι-κομπόστ) επηρεάζει τον χρόνο αποστράγγισης συγκεκριμένης ποσότητας νερού
  74. Πως η διαφορετική αναλογία χώματος και άμμου επηρεάζει τον χρόνο στράγγισης των εδαφών;
  75. Η επίδραση της θερμοκρασίας του νερού ποτίσματος στην ανάπτυξη των φυτών
  76. Πως επιδρούν οι συγκεντρώσεις του αλατούχου νερού ποτίσματος πάνω στην ανάπτυξη των φυτών
  77. Πως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τον χρόνο ξήρανσης φύλλων αρωματικών φυτών
  78. Πως το μήκος του νήματος ,επηρεάζει την περίοδο ενός εκκρεμούς ;
  79. Η επίδραση της βαρύτητας σε αντικείμενα που κυλούν σε κεκλιμένο επίπεδο με μεταβαλλόμενη γωνία κλίσης
  80. Ποια η επίδραση της θερμοκρασίας στο ιξώδες διαφόρων ρευστών (μέλι, λάδι κτλ)
  81. Ποιο υγρό εξατμίζεται γρηγορότερα(οινόπνευμα, νερό ,λάδι );
  82. Πως η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος ,επηρεάζει το ποσοστό εξάτμισης συγκεκριμένης ποσότητας νερού πχ 0,250 λίτρα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(θερμοκρασία σταθερή)
  83. Αποτελεσματικότητα φίλτρων νερού από απλά υλικά(βαμβάκι, άμμος, φύκια, άχυρο, ύφασμα,κτλ)
  84. Πως η περιεκτικότητα σε αλάτι ή οινόπνευμα ενός διαλύματος ,επηρεάζει την θερμοκρασία πήξης αυτού;
  85. Πως διαφορετική ποσότητα αλατιού σε ένα διάλυμα επηρεάζει τον χρόνο οξείδωσης ενός σιδερένιου καρφιού ή βίδας.
  86. Πως η περιεκτικότητα ενός διαλύματος σε αλάτι επηρεάζει την άνωση ενός αντικειμένου μέσα σε αυτό;
  87. Επίδραση του χρώματος ενός συγκεκριμένου υλικού, στην απορρόφηση ακτινοβολίας
  88. Πως το βάρος του χαρτιού ζωγραφικής επηρεάζει το χρόνο στεγνώματος των υδροχρωμάτων.
  89. Επίδραση της θερμοκρασίας διατήρησης στο χρόνο ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  90. Επίδραση του υλικού συσκευασίας στην ταχύτητα απόψυξης προϊόντων.
  91. Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει το χρόνο αποσύνθεσης των τροφίμων.
  92. Σχέση μήκους ράβδου και λυγισμού της.
  93. Επίδραση των μέσων συσκευασίας στη διατήρηση της ποιότητας του γάλακτος.
  94. Διατήρηση του ψωμιού ανάλογα με τη συσκευασία
  95. Ποιο έδαφος έχει την καλύτερη στράγγιση
  96. Πως η πίεση του αέρα στο εσωτερικό μιας μπάλας μπάσκετ, επηρεάζει την αναπήδηση  αυτής, όταν αφεθεί από ύψος 2 μέτρων
  97. Σχέση θερμοκρασίας νερού και διάλυσης σε αυτό ενός απορρυπαντικού
  98. Πως επηρεάζει την θερμοκρασία του αέρα ο ανεμιστήρας
  99. Η επίδραση της θερμοκρασίας στο φούσκωμα της ζύμης.
  100. Ποιο ταψί ψήνει Cookies γρηγορότερα: από πυλό, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα.
  101. Ποια είδη κόλλας πετυχαίνουν την καλύτερη συγκόλληση.
  102. Ποιο Παγώνει Ταχύτερα το Γλυκό νερό ή το αλμυρό νερό.
  103. O ρυθμός εξάτμισης του νερού επηρεάζεται από την προσθήκη χημικών ουσιών σ αυτό.
  104. Διάρκεια της μπαταρίας κινητών τηλεφώνων ανάλογα με τη χρήση του(ακούω μουσική , παίζω παιχνίδια , βγάζω φωτογραφίες κ.τ.λ.).
  105. Η αρτηριακή πίεση σε σχέση με την ηλικία και το φύλο.
  106. Επίδραση της ακτινοβολίας στη βλάστηση των σπόρων και στην ανάπτυξη των φυτών.
  107. Χρόνος διάλυσης υγρών σε νερό διαφορετικών θερμοκρασιών.
  108. Η ύπαρξη ανθρακικού επηρεάζει το πάγωμα του νερού.
  109. Ποιες ουσίες εμποδίζουν μεταλλικά καρφιά να σκουριάσουν