Μάθημα : Πληροφορική ΣΤ' Τάξη

Κωδικός : 9310108118

9310108106  -  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΝΑΣ

Ενότητες - 03. Γνωρίζω το Διαδίκτυο - Επικοινωνώ και συνεργάζομαι

03. Γνωρίζω το Διαδίκτυο - Επικοινωνώ και συνεργάζομαι

Βασικά θέματα

Οι ΤΠΕ στην καθημερινή ζωή

Έκφραση και επικοινωνία μέσω Διαδικτύου

Δικτυακό εκπαιδευτικό λογισμικό

Διαμοιρασμός περιεχομένου

Κοινωνική δικτύωση

Κακόβουλο λογισμικό

Πνευματική ιδιοκτησία

 

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο μαθητής/τρια πρέπει να είναι ικανός/ή:

  • να γνωρίζει και να επιχειρηματολογεί για τις αλλαγές που έχουν επιφέρει οι ΤΠΕ στην κοινωνία, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας
  • να περιγράφει τη χρησιμότητα ποικίλων εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής (επικοινωνία, εργασία, επιστήμη, εκπαίδευση, ψυχαγωγία κ.λπ.)
  • να αναγνωρίζει, να σέβεται και να αναφέρει την πνευματική ιδιοκτησία υλικού που εντοπίζει και χρησιμοποιεί από το Διαδίκτυο
  • να γνωρίζει και να αναφέρει τις αλλαγές που θα επέλθουν σε όλους τους τομείς από την
  • μετεξέλιξη του Web σε Web 3.0

 

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, συζητούν για τις εφαρμογές των ΤΠΕ στον τομέα της επικοινωνίας, της επιστήμης, της εργασίας. Αναλαμβάνουν ρόλους και Επιχειρηματολογούν υπέρ και κατά της διάδοσης των ΤΠΕ. Ο διάλογος μπορεί να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά σε περιβάλλον εφαρμογής Web 2.0, στην πλατφόρμα ψηφιακού σχολείου κ.λπ.

Με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού αναπτύσσονται συνεργασίες με άλλες τάξεις και σχολεία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω ασύγχρονης συζήτησης ή τηλεδιάσκεψης (π.χ. Skype) και ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και απόψεις, καθώς και υλικό που έχουν δημιουργήσει.

Οι μαθητές δημιουργούν το ιστολόγιο της τάξης τους ή/και wiki για ένα επίκαιρο θέμα. Κατανοούν την έννοια και τον λόγο δημιουργίας του και αναπτύσσουν καλές πρακτικές αξιοποίησής του. Δημοσιεύουν τις εργασίες που συνθέτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και εκκινούν θέματα συζήτησης, δημοσιοποιώντας τις απόψεις τους.

 

Ενδεικτικά έργα:

  • Καταγραφή δρώμενων σχολικής εκδήλωσης
  • Δημιουργία κουίζ με γεωγραφικά στοιχεία, υψομετρικά χαρακτηριστικά, βάθη των θαλασσών κ.α.
  • Πολυμεσικό παιχνίδι με γεωγραφικές συντεταγμένε ς πόλεων ή άλλων τοποθεσιών σε Ελλάδα/Ευρώ πη, ενεργά ηφαίστεια κ.α.

Μετά την επίδειξη σχετικού πληροφοριακού υλικού για τις βασικές αρχές του Web 3.0 οι μαθητές/τριες σε ομάδες, εντοπίζουν τις διαφορές από το Web 2.0 και παραθέτουν παραδείγματα αλλαγών που θα συμβούν με την εμφάνιση των εφαρμογών Web 3.0.