Μάθημα : Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία Α΄ Λυκείου - Θουκυδίδη Ιστορία / Ξενοφώντα Ελληνικά

Κωδικός : EL1071165

Ερώτηση 1 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η δυνητική οριστική είναι οριστική ιστορικού χρόνου, (δηλαδή: παρατατικού, αορίστου και υπερσυντελίκου) με το δυνητικό μόριο ἄν

Ερώτηση 2 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η υποτακτική εκφράζει γενικά το προσδοκώμενο και διακρίνεται σε βουλητική και απορηματική.

Ερώτηση 3 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η βουλητική υποτακτική εκφράζει βούληση, επιθυμία του υποκειμένου και διακρίνεται σε α)προτρεπτική και β)αποτρεπτική.

Ερώτηση 4 (Ελεύθερου Κειμένου — 1 βαθμός) 

Γράψε μία πρόταση με προτρεπτική υποτακτική και μία με αποτρεπτική στα νέα ελληνικά.

Ερώτηση 5 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η ευκτική δηλώνει απλή σκέψη υποκειμένου και διακρίνεται σε α) ευχετική και β) δυνητική (δεν τη συναντούμε στα νέα ελληνικά).

Ερώτηση 6 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η ευχετική ευκτική δηλώνει ευχή και αναφέρεται στο παρόν ή το μέλλον, ενώ η δυνητική ευκτική είναι ευκτική κάθε χρόνου, εκτός από μέλλοντα με το δυνητικό μόριο ἄν και δηλώνει το δυνατόν στο παρόν ή στο μέλλον.

Ερώτηση 7 (Ελεύθερου Κειμένου — 1 βαθμός) 

Η ευχετική ευκτική μεταφράζεται με το"μακάρι να + υποτακτική και πριν από την ευκτική προτάσσεται συνήθως το ευχετικό μόριο εἴθε (ΝΕ: Μακάρι να ανοίξει το σχολείο σύντομα!). Η δυνητική ευκτική μεταφράζεται με το "είναι δυνατόν να" ,"μπορεί να", "θα"+παρατατικό. Στα νέα Ελληνικά αντιστοιχεί με τη δυνητική υποτακτική (ΝΕ: Αύριο να δεις τι καλά θα περάσουμε!). Γράψε και εσύ δύο παραδείγματα στα Νέα Ελληνικά.

Ερώτηση 8 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Η προστακτική εκφράζει επιθυμία (προσταγή, προτροπή, απαίτηση, ευχή, παραχώρηση κλπ).

Ερώτηση 9 (Σωστό / Λάθος — 1 βαθμός) 

Οι δευτερεύουσες προτάσεις εκφέρονται με: α) απλή οριστική και δηλώνουν κάτι πραγματικό, β) δυνητική οριστική (οριστική ιστορικού χρόνου +δυνητικό αν) και δηλώνουν κάτι που ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε (το μη πραγματικό), γ) δυνητική ευκτική (ευκτική, εκτός μέλλοντα + δυνητικό αν) και δηλώνουν κάτι που είναι δυνατόν να γίνει στο παρόν ή στο μέλλον, δ ) υποτακτική και δηλώνουν το προσδοκώμενο με βεβαιότητα και ε) ευκτική του πλαγίου λόγου (αντί της οριστικής ή της υποτακτικής), μετά από ρήμα εξάρτησης ιστορικού χρόνου (παρατατικός, αόριστος, υπερσυντέλικος) και δηλώνουν γνώμη υποκειμενική για γεγονότα και απόψεις του παρελθόντος

Ερώτηση 10 (Ελεύθερου Κειμένου — 1 βαθμός) 

Ποιες είναι οι δευτερεύουσες ονοματικές προτάσεις και ποιες οι επιρρηματικές;