Μάθημα : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : 2704010253

Ιστολόγιο

Νικόλας Μπαλαχτσής

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 - 10:35 μ.μ.

- από τον χρήστη

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ

Τα Κοινωνικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ωθεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτά, να πληροφορούν, να εκπαιδεύουν , να βοηθούν και να ενημερώνουν τους άλλους. Οι απαιτήσεις, οι ευκαιρίες αλλά και γενικότερα η όλη φιλοσοφία που περιέχουν αυτά τα επαγγέλματα, δημιουργούν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που λειτουργεί με τον πιο κάτω τρόπο:

1.Παρακινεί τα άτομα να ασχολούνται με κοινωνικές δραστηριότητες.
2.Καλλιεργεί στα άτομα την ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες.
3.Ενθαρρύνει τα άτομα στο να βλέπουν τον εαυτό τους ως άτομα που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους, που βοηθούν τους άλλους όταν τους ζητούν τη βοήθειά τους, ότι ως άτομα συνεργάσιμα και κοινωνικά. Γενικότερα, τα ενθαρρύνει να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα πιο ευέλικτο γνωστικό πλαίσιο με έντονα τα στοιχεία του αλτρουισμού.
4.Επιβραβεύει τα άτομα όταν εκφράζουν κοινωνικές ανησυχίες και συμπεριφορές με έκδηλο το κοινωνικό περιεχόμενο.
Έτσι, τα άτομα που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: α) είναι περισσότερο δεκτικά σε κοινωνικές, ανθρωπιστικές και θρησκευτικού περιεχομένου συμπεριφορές, β) ελκύονται από κοινωνικά επαγγέλματα που ευνοούν την ανάπτυξη ρόλων και συμπεριφορών που επικρατούν σε κοινωνικές δραστηριότητες, γ) είναι πιο ανοικτά σε νέες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της εργασίας τους, από τους Ρεαλιστές και τους Συμβατικούς τύπους. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να έχουν ένα ευρύτερο πεδίο ενδιαφερόντων και ένα ιδιαίτερο σύστημα αξιών.

Χαρακτηριστικά Επαγγέλματα:
Ακολουθούν επαγγέλματα που εντάσσονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των τριγώνων που σχηματίζονται, με πρώτο επικρατέστερο τύπο τον κοινωνικό.
Για παράδειγμα, εάν το τρίγωνό σου είναι αυτό που ορίζεται από τις κορυφές Κο Ερ Ο/Δ του εξαγώνου σημαίνει ότι τα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν κυρίως στα ενδιαφέροντά σου είναι κατά πρώτον τα Κοινωνικά, κατά δεύτερον τα Ερευνητικά και κατά τρίτον τα Οργανωτικά/Διοικητικά. Με βάση αυτούς τους τριαδικούς κωδικούς, λοιπόν, μπορείς να βρεις ποια επαγγέλματα φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. Αφού εξετάσεις τα επαγγέλματα που αντιστοιχούν με τον κωδικό του τριγώνου σου, μπορείς να κοιτάξεις και όλους τους άλλους πιθανούς συνδυασμούς του τριγώνου σου. Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός σου είναι Κα Κο Ερ, αναζήτησε τα επαγγέλματα με τον κωδικό Κα Κο Ερ, όπως επίσης Κα Ερ Κο, Κο Κα Ερ, Κο Ερ Κα, Ερ Κα Κο, Ερ Κο Κα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για περισσότερες πληροφορίες.
Κο Πρ Ο/Δ : Ειδικός Κινησιοθεραπείας, Γυμναστής/-τρια, Ειδικός Προσχολικής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Μαία/Μαιευτής, Σερβιτόρος Ποτών (Μπάρμαν/Μπαργούμαν), Τραυματιοφορέας, Φυσιοθεραπευτής/-τρια, κ.ά.
Κο Ερ Ο/Δ : Δικηγόρος, Ιατρός, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ψυχολόγος, κ.ά.
Κο Ο/Δ Πρ : Αεροσυνοδός, Αξιωματικός Νοσηλευτικής Σχολής, Βρεφονηπιοκόμος, Εργοθεραπευτής/-τρια, Νοσηλευτής/Νοσηλεύτρια, Ξεναγός, κ.ά.
Κο Ο/Δ Επ : Δάσκαλος/-α, Ιερέας, Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας, κ.ά.
Κο Πρ Επ : Προπονητής/-τρια Αθλήματος, Υπάλληλος Μπαρ (Δες επίσης Πρ Κο Επ, Πρ Επ Κο, Επ Κο Πρ, Επ Πρ Κο).
Κο Επ Ο/Δ : Εμποροϋπάλληλος Ειδικός Πωλήσεων, Υπεύθυνος/-η Δημοσίων Σχέσεων (Δες επίσης Κο Ο/Δ Επ, Επ Κο Ο/Δ, Επ Ο/Δ Κο, Ο/Δ Κο Επ, Ο/Δ Επ Κο).
Κο Κα Ο/Δ : Αισθητικός Ποδολογίας και Καλλωπισμού Νυχιών, Λογοθεραπευτής/-τρια, Νηπιαγωγός, Φωτομοντέλο/ Μανεκέν, Ειδικός Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας Έκφρασης κ.ά.
Κο Ο/Δ Κα : Αισθητικός Αρωματοθεραπείας, Στέλεχος Οργάνωσης και Διοίκησης Παιδικών Κατασκηνώσεων (Δες επίσης Κο Κα Ο/Δ, Ο/Δ Κο Κα, Ο/Δ Κα Κο, Κα Κο Ο/Δ, Κα Ο/Δ Κο).
Κο Ο/Δ Ερ : Δημοσιογράφος, Διαιτολόγος, Δικαστής, Εισαγγελέας, Διπλωμάτης, Θεολόγος, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κοινωνικός Λειτουργός, Κοινωνιολόγος, κ.ά.
Κο Κα Πρ : Ειδικός Ξενοδοχειακής Ψυχαγωγίας (Δες επίσης Κο Πρ Κα, Κα Πρ Κο, Κα Κο Πρ, Πρ Κο Κα, Πρ Κα Κο).
Κο Κα Επ : Ειδικός Ψυχαγωγίας (Δες επίσης Κα Κο Επ, Κα Επ Κο, Επ Κο Κα, Επ Κα Κο).
Κο Ερ Επ : Επικοινωνιολόγος (Δες επίσης Κο Επ Ερ, Ερ Κο Επ, Ερ Επ Κο, Επ Ερ Κο, Επ Κο Ερ).
Κο Επ Ερ : (Δες επίσης Κο Ερ Επ, Επ Κο Ερ, Επ Ερ Κο, Ερ Κο Επ, Ερ Επ Κο).
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ

Τα Ερευνητικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ωθεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτά, να ερευνούν με επιστημονικό, συστηματικό και δημιουργικό τρόπο, φυσικά, βιολογικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά φαινόμενα. Οι απαιτήσεις, οι ευκαιρίες, αλλά και γενικότερα η όλη φιλοσοφία που περιέχουν αυτά τα επαγγέλματα, δημιουργούν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που λειτουργεί με τον πιο κάτω τρόπο:

1.Παρακινεί τα άτομα να ασχολούνται με ερευνητικές – επιστημονικές δραστηριότητες.
2.Ενθαρρύνει τα άτομα στο να βλέπουν τον εαυτό τους ως άτομα με φιλοσοφικές και θεωρητικές ανησυχίες, ως άτομα με επιστημονικό τρόπο σκέψης, ενώ από την άλλη καθιστά φανερό ότι τα άτομα αυτά δυσκολεύονται στο να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες. Τους ενθαρρύνει να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα πολύπλοκο, αφαιρετικό, ανεξάρτητο και πρωτότυπο γνωστικό πλαίσιο.
3.Επιβραβεύει τα άτομα όταν επιλέγουν έναν επιστημονικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Έτσι, τα άτομα που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: α) είναι περισσότερο δεκτικά στον αφαιρετικό, θεωρητικό και αναλυτικό τρόπο σκέψης, β) ελκύονται από ερευνητικά επαγγέλματα που ευνοούν την ανάπτυξη ρόλων και συμπεριφορών που επικρατούν σε επιστημονικά πεδία, γ) είναι πολύ ανοικτά σε νέες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της εργασίας τους, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο να έχουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και ένα ιδιαίτερο σύστημα αξιών.

Χαρακτηριστικά Επαγγέλματα:
Ακολουθούν επαγγέλματα που εντάσσονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των τριγώνων που σχηματίζονται, με πρώτο επικρατέστερο τύπο τον ερευνητικό.
Για παράδειγμα, εάν το τρίγωνό σου είναι αυτό που ορίζεται από τις κορυφές Κο Ερ Ο/Δ του εξαγώνου σημαίνει ότι τα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν κυρίως στα ενδιαφέροντά σου είναι κατά πρώτον τα Κοινωνικά, κατά δεύτερον τα Ερευνητικά και κατά τρίτον τα Οργανωτικά/Διοικητικά. Με βάση αυτούς τους τριαδικούς κωδικούς, λοιπόν, μπορείς να βρεις ποια επαγγέλματα φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. Αφού εξετάσεις τα επαγγέλματα που αντιστοιχούν με τον κωδικό του τριγώνου σου, μπορείς να κοιτάξεις και όλους τους άλλους πιθανούς συνδυασμούς του τριγώνου σου. Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός σου είναι Κα Κο Ερ, αναζήτησε τα επαγγέλματα με τον κωδικό Κα Κο Ερ, όπως επίσης Κα Ερ Κο, Κο Κα Ερ, Κο Ερ Κα, Ερ Κα Κο, Ερ Κο Κα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για περισσότερες πληροφορίες.
Ερ Πρ Κο : Ειδικός Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Περιβαλλοντολόγος, Σχεδιαστής/-τρια Επικοινωνίας Δικτύων, κ.ά.
Ερ Πρ Ο/Δ : Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Κτηνίατρος, Μηχανικός Ορυκτών Πόρων, Μηχανολόγος Μηχανικός, Προγραμματιστής/-τρια Αναλυτής/-τρια, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, κ.ά.
Ερ Ο/Δ Πρ : Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Βιολόγος, Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Τεχνολόγος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Φυσικός, κ.ά.
Ερ Ο/Δ Επ : Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής, Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής, Τραπεζικός Διαδικτύου, κ.ά.
Ερ Πρ Επ : Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος Μηχανικός Βιομηχανίας, κ.ά.
Ερ Κο Ο/Δ : Γεωγράφος, Ειδικός Βαλκανικών και Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Ιστορικός, Καθηγητής/-τρια Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαθηματικός, Στέλεχος στατιστικών ερευνών & δημοσκοπήσεων, Φαρμακοποιός, Φιλόλογος, Φιλόλογος ξένων γλωσσών, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, κ.ά.
Ερ Ο/Δ Κα : Αναλογιστής/-τρια, Εκτιμητής/-τρια Έργων Τέχνης, Κοσμετολόγος, κ.ά.
Ερ Ο/Δ Κο : Αρχαιολόγος, Γεωλόγος, Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Εθνολόγος/Λαογράφος, Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος, Χημικός, Ειδικός Επιστημών Θάλασσας, Ειδικός Μεσογειακών Σπουδών, κ.ά.
Ερ Επ Ο/Δ : Οικονομικός Αναλυτής/-τρια, Στατιστικός, Στέλεχος Διασφάλισης Ποιότητας, κ.ά.
Ερ Επ Κο : Γεωπόνος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Δες επίσης Ερ Πρ Κο, Κο Ερ Πρ, Κο Πρ Ερ, Πρ Ερ Κο, Πρ Κο Ερ).
Ερ Κο Πρ : Επιμελητής/-τρια Ξεναγός Εθνικών Δρυμών και Χώρων Αναψυχής, Οδοντίατρος (Δες επίσης Ερ Πρ Κο, Κο Ερ Πρ, Κο Πρ Ερ, Πρ Ερ Κο, Πρ Κο Ερ).
 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ

Τα Επιχειρηματικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ωθεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτά, να ασκούν διοίκηση (οργανωτική και οικονομική) σε κάποια επιχείρηση ή οργανισμό και να θέτουν προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες. Οι απαιτήσεις, οι ευκαιρίες αλλά και γενικότερα η όλη φιλοσοφία που περιέχουν αυτά τα επαγγέλματα δημιουργούν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που λειτουργεί με τον πιο κάτω τρόπο:

1.Παρακινεί τα άτομα να ασχολούνται με επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως πώληση και διοίκηση.
2.Καλλιεργεί στα άτομα την ενασχόληση με επιχειρηματικές δραστηριότητες.
3.Ενθαρρύνει τα άτομα στο να βλέπουν τον εαυτό τους ως άτομα διεκδικητικά, φιλόδοξα, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, εξωστρεφή, ομιλητικά και με ηγετικές ικανότητες. Τα ενθαρρύνει να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα μοντέλο που οριοθετείται από τη δύναμη, την κοινωνική ανέλιξη και καταξίωση, το χρήμα και την επιτυχία.
4.Επιβραβεύει τα άτομα όταν συμπεριφέρονται με τους κανόνες του συναγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς.
Έτσι, τα άτομα που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: α) είναι περισσότερο δεκτικά σε κοινωνικά, συναισθηματικά και καταναλωτικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς, β) ελκύονται από επιχειρηματικά επαγγέλματα που ευνοούν την ανάπτυξη ρόλων και συμπεριφορών που επικρατούν σε επιχειρηματικούς χώρους, γ) είναι πολύ ανοικτά σε νέες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της εργασίας τους, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο να έχουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και ένα ιδιαίτερα σύστημα αξιών.

Χαρακτηριστικά Επαγγέλματα:
Ακολουθούν επαγγέλματα που εντάσσονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των τριγώνων που σχηματίζονται, με πρώτο επικρατέστερο τύπο τον επιχειρηματικό.
Για παράδειγμα, εάν το τρίγωνό σου είναι αυτό που ορίζεται από τις κορυφές Κο Ερ Ο/Δ του εξαγώνου σημαίνει ότι τα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν κυρίως στα ενδιαφέροντά σου είναι κατά πρώτον τα Κοινωνικά, κατά δεύτερον τα Ερευνητικά και κατά τρίτον τα Οργανωτικά/Διοικητικά. Με βάση αυτούς τους τριαδικούς κωδικούς, λοιπόν, μπορείς να βρεις ποια επαγγέλματα φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. Αφού εξετάσεις τα επαγγέλματα που αντιστοιχούν με τον κωδικό του τριγώνου σου, μπορείς να κοιτάξεις και όλους τους άλλους πιθανούς συνδυασμούς του τριγώνου σου. Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός σου είναι Κα Κο Ερ, αναζήτησε τα επαγγέλματα με τον κωδικό Κα Κο Ερ, όπως επίσης Κα Ερ Κο, Κο Κα Ερ, Κο Ερ Κα, Ερ Κα Κο, Ερ Κο Κα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για περισσότερες πληροφορίες.
Επ Ερ Κο : Σύμβουλος Επενδύσεων (Δες επίσης Επ Κο Ερ, Ερ Επ Κο, Ερ Κο Επ, Κο Επ Ερ, Κο Ερ Επ).
Επ Ερ Ο/Δ : Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Οικονομολόγος, Στέλεχος Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, κ.ά.
Επ Ερ Κα : Ειδικός Διαφήμισης (Δες επίσης Ερ Επ Κα, Ερ Κα Επ, Κα Επ Ερ, Κα Ερ Επ).
Επ Ο/Δ Ερ : Ειδικός Κοστολόγησης στη Βιομηχανία/Βιοτεχνία, Στέλεχος Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, κ.ά.
Επ Πρ Ερ : Τεχνολόγος Γεωργικών Προϊόντων, Τεχνολόγος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (Δες επίσης Πρ Επ Ερ, Πρ Ερ Επ, Ερ Πρ Επ, Ερ Επ Πρ).
Επ Ο/Δ Πρ : Εργολάβος Οικοδομών, Μόνιμος Υπαξιωματικός Ναυτικού/Στρατού Ξηράς, Εργοδηγός Δομικών Έργων, κ.ά.
Επ Πρ Κο : Τεχνολόγος Ζωικής Παραγωγής (Δες επίσης Επ Κο Πρ, Πρ Επ Κο, Πρ Κο Επ, Κο Επ Πρ, Κο Πρ Επ).
Επ Ο/Δ Κο : Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ειδικός Ασφαλιστικών Εργασιών, Μόνιμος Υπαξιωματικός Αεροπορίας, Στέλεχος Μάρκετινγκ, Υπεύθυνος Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Υπεύθυνος Προμηθειών, κ.ά.
Επ Κο Ο/Δ : Ασφαλιστής/-τρια, Διοικητής Ανθρώπινου Δυναμικού, Έμπορος, Πωλητής/-τρια, Χρηματιστής/-τρια, κ.ά.
Επ Κο Ερ : Ειδικός Μάρκετινγκ, Ειδικός Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Ειδικός Χρηματιστηριακών Εργασιών, Ερευνητής/-τρια Αγοράς, κ.ά.
Επ Κο Πρ : Ιατρικός Επισκέπτης, Ειδικός Ηλεκτρονικού Εμπορίου, κ.ά.
Επ Πρ Ο/Δ : Ιχθυολόγος (Δες επίσης Επ Ο/Δ Πρ, Πρ Επ Ο/Δ, Πρ Ο/Δ Επ, Ο/Δ Πρ Επ, Ο/Δ Επ Πρ).
Επ Ο/Δ Κα : Ειδικός Εμπορίας Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Δες επίσης Επ Κα Ο/Δ, Ο/Δ Επ Κα, Ο/Δ Κα Επ, Κα Ο/Δ Επ, Κα Επ Ο/Δ).
Επ Κα Ο/Δ : Κατασκευαστής/-τρια Ειδών Ενδυμασίας, Κατασκευαστής/-τρια και Βαφέας Γουναρικών (Δες επίσης Επ Ο/Δ Κα, Κα Επ Ο/Δ, Κα Ο/Δ Επ, Ο/Δ Κα Επ, Ο/Δ Επ Κα).
 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

Τα Οργανωτικά / Διοικητικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται κυρίως από το ότι δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ωθεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτά, να ενασχολούνται με τη συστηματοποίηση και την ταξινόμηση στοιχείων, δεδομένων και αρχείων, να διευθετούν και να αναπαράγουν γραφικό υλικό, και γενικότερα να επικεντρώνονται σε δουλειές γραφειακού περιβάλλοντος. Οι απαιτήσεις, οι ευκαιρίες αλλά και γενικότερα η όλη φιλοσοφία που περιέχουν αυτά τα επαγγέλματα, δημιουργούν μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα που λειτουργεί με τον πιο κάτω τρόπο:

1.Παρακινεί τα άτομα να ασχολούνται με εργασίες γραμματειακής υποστήριξης γραφείου, όπως να ταξινομούν στοιχεία και αριθμούς, να οργανώνουν συναντήσεις και ραντεβού, να αρχειοθετούν έγγραφα κ.ά.
2.Καλλιεργεί στα άτομα την ενασχόληση με αντίστοιχες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως υπάλληλος γραφείου, ταμίας, ταχυδρόμος κ.ά.
3.Κατευθύνει τα άτομα στο να βλέπουν τον εαυτό τους ως συγκαταβατικά άτομα, τακτικά, καθώς και ως άτομα με ικανότητες οργάνωσης. Δεν ευνοεί τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Τα κατευθύνει ώστε να βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα συμβατικό, στερεότυπο και ταυτόχρονα απλό τρόπο σκέψης.
4.Επιβραβεύει τα άτομα όταν ακολουθούν πρότυπα συμπεριφοράς που ευνοούν την οργάνωση, την τάξη και τη συμμόρφωση στους κανόνες και τις αρχές.
Έτσι, τα άτομα που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως: α) είναι περισσότερο δεκτικά σε υλιστικά πρότυπα συμπεριφοράς και σκέψης (π.χ. χρήμα, κοινωνική και επαγγελματική πρόοδος), β) ελκύονται από επαγγέλματα που ευνοούν την ανάπτυξη ρόλων και συμπεριφορών που επικρατούν σε επαγγέλματα γραφείου, γ) είναι λιγότερο ανεκτικά και ανοικτά σε νέες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της εργασίας τους.

Χαρακτηριστικά Επαγγέλματα:
Ακολουθούν επαγγέλματα που εντάσσονται σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των τριγώνων που σχηματίζονται, με πρώτο επικρατέστερο τύπο τον οργανωτικό/διοικητικό.
Για παράδειγμα, εάν το τρίγωνό σου είναι αυτό που ορίζεται από τις κορυφές Κο Ερ Ο/Δ του εξαγώνου σημαίνει ότι τα επαγγέλματα τα οποία εμπίπτουν κυρίως στα ενδιαφέροντά σου είναι κατά πρώτον τα Κοινωνικά, κατά δεύτερον τα Ερευνητικά και κατά τρίτον τα Οργανωτικά/Διοικητικά. Με βάση αυτούς τους τριαδικούς κωδικούς, λοιπόν, μπορείς να βρεις ποια επαγγέλματα φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τα ενδιαφέροντά σου. Αφού εξετάσεις τα επαγγέλματα που αντιστοιχούν με τον κωδικό του τριγώνου σου, μπορείς να κοιτάξεις και όλους τους άλλους πιθανούς συνδυασμούς του τριγώνου σου. Για παράδειγμα, εάν ο κωδικός σου είναι Κα Κο Ερ, αναζήτησε τα επαγγέλματα με τον κωδικό Κα Κο Ερ, όπως επίσης Κα Ερ Κο, Κο Κα Ερ, Κο Ερ Κα, Ερ Κα Κο, Ερ Κο Κα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για περισσότερες πληροφορίες.
Ο/Δ Κο Ερ : Αστυνομικός, Βιβλιοθηκονόμος/ Αρχειοθέτης, Συμβολαιογράφος, κ.ά.
Ο/Δ Πρ Επ : Φοροτεχνικός (Δες επίσης Ο/Δ Επ Πρ, Πρ Ο/Δ Επ, Πρ Επ Ο/Δ, Επ Ο/Δ Πρ, Επ Πρ Ο/Δ).
Ο/Δ Πρ Ερ : Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας (Δες επίσης Ο/Δ Επ Πρ, Πρ Ο/Δ Επ, Πρ Επ Ο/Δ, Επ Ο/Δ Πρ, Επ Πρ Ο/Δ).
Ο/Δ Ερ Κο : Κοστολόγος, Λογιστής/-τρια, Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, Στέλεχος Φοροτεχνικού Γραφείου, κ.ά.
Ο/Δ Ερ Επ : Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τεχνολόγος Τροφίμων, κ.ά.
Ο/Δ Επ Ερ : Κτηματομεσίτης/-τρια, Στέλεχος Τραπεζικών Εργασιών, Στέλεχος Διοίκησης Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Εργασιών, κ.ά.
Ο/Δ Κα Πρ : Σχεδιαστής/-τρια Βιοτεχνικών Βιομηχανικών Προϊόντων (Δες επίσης Κα Ο/Δ Πρ, Κα Πρ Ο/Δ, Πρ Ο/Δ Κα, Πρ Κα Ο/Δ).
Ο/Δ Πρ Κο : Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Αναισθησιολογίας, Φύλακας Ασφαλείας, Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Αιματολογικού Εργαστηρίου, κ.ά.
Ο/Δ Ερ Πρ : Ειδικός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Βιοχημικής, Ελεγκτής Ολικής Ποιότητας, Ηλεκτρονικός Δημοσιογράφος, Τεχνολόγος Αντιρρύπανσης, κ.ά.
Ο/Δ Κο Πρ : Βοηθός Οδοντιάτρου, Ειδικός Λουτροθεραπείας-Θαλασσοθεραπείας, Υπάλληλος Αεροδρομίου, κ.ά.
Ο/Δ Κο Κα : Ειδικός Διαχείρισης Τουριστικών Εκδηλώσεων, Τηλεπαρουσιαστής/-τρια, Υπάλληλος Φαρμακείου, κ.ά.
Ο/Δ Επ Πρ : Αξιωματικός Ενόπλων Δυνάμεων, Υπεύθυνος Μονάδας Συστηματοποιημένου Επισιτισμού (Catering), Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης, κ.ά.
Ο/Δ Επ Κο : Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας/Στρατού Ξηράς/Ναυτικού, Λιμενοφύλακας, Οργανωτής/-τρια Συνεδρίων, Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, Στέλεχος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών, κ.ά.
Ο/Δ Κο Επ : Γραμματέας, Ειδικός Τουριστικού Πρακτορείου, Ορκωτός/-ή Ελεγκτής/-τρια, Στέλεχος Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ.ά.

Σχόλια (0)