Παρουσίαση/Προβολή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
(3510010349) - ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΒΑΝΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Σας καλωσορίζουμε στον κόσμο της επιστήμης της Πληροφορικής, της επιστήμης που μελετά τους αλγορίθμους, καθώς και την αναπαράσταση, επεξεργασία, μετάδοση και αποθήκευση της πληροφορίας. Οι έννοιες της Πληροφορικής κρύβονται πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, από τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο έχουμε πρόσβαση μέσω του υπολογιστή, του κινητού ή του έξυπνου ρολογιού μας. Η Πληροφορική μάς βοηθά να κατανοήσουμε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, όπως η Φυσική μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον φυσικό κόσμο.
Αυτές τις έννοιες θα ανακαλύψουμε μαζί σε αυτό το μάθημα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από την θεμελιώδη έννοια του αλγορίθμου και της υπολογιστικής σκέψης Θα αναπτύξουμε προγράμματα στο περιβάλλον SCRATCH αλλά και στην πιο δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο την Python, στην οποία έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές όπως το YouTube, το Instagram και το ChatGPT. Θα ασχοληθούμε με
απλές εφαρμογές ρομποτικής σε ανοιχτές πλατφόρμες και θα γνωρίσουμε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης . Τέλος θα δημιουργήσουμε συνεργατικά έγγραφα και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία.Μαθησιακοί στόχοι
Ο πληροφορικός και ψηφιακός γραμματισμός
Καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης
Ενδυνάμωση της ταυτότητας του ηλεκτρονικού πολίτη
Μέθοδοι διδασκαλίας
Βασική τεχνική διδασκαλίας κυρίως στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος καθίστανται τα σχέδια εργασίας/έρευνας (projects). Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν το Μαστόρεμα (Tinkering), τη συνεργατική́ επίλυση προβλήματος (Collaborative problem solving), τη μάθηση μέσω προγραμματισμού- εκσφαλμάτωσης (Learning by coding-debugging) και τον προγραμματισμό ανά ζεύγη (Pair programming).
Προτεινόμενα συγγράμματα
Oι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να αξιοποιήσουν το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό:
1. Βιβλίο «Πληροφορική», συγγραφείς Αράπογλου Α., Μαβόγλου Χ., Οικονομάκος Η., Φύτρος Κ., εκδόσεις ΙΤΥΕ Διόφαντος, ISBN 978-960-06-2698-8.
2. Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό για το μάθημα «Πληροφορική» του Γυμνασίου.
Το Υλικό εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο ανανέωσης /επικαιροποίησης του σχολικού βιβλίου Πληροφορικής του Γυμνασίου. Για το σχολικό έτος 2024-2025 το Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό για το μάθημα «Πληροφορική» του Γυμνασίου διατίθεται μόνο σε ψηφιακή μορφή και είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://iep.edu.gr/el/gymnasio/pliroforiki .