Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α4 (2024-2025)

(ΠΛΑ4) -  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Στην Α Γυμνασίου, μέσα από το μάθημα της Πληροφο­ρικής, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον υπολογιστή ως μία συσκευή-εργαλείο, που τη χρησιμοποιεί αρκετά συχνά στην καθημερινή του ζωή.

Πιο συγκεκριμένα το μάθημα της Πληροφορικής Α γ­υμνασίου ασχολείται με τα παρακάτω θέματα:

  • Γνωριμία με τον υπολογιστή
  • Το λογισμικό του υπολογιστή
  • Χρήση εργαλείων έκφρασης και δημιουργίας
  • Γνωριμία με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του
  • Ο υπολογιστής στην καθημερινή μας ζωή
ΣΤΟΧΟΙ
To μάθημα  στοχεύει στο να βοηθήσει το μαθητή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε διαχρονικά θέματα της Πληροφορικής, να αξιοποιήσει τους υπολογιστές του σχολικού εργαστηρίου ως εργαλεία μάθησης και σκέψης και να διαμορφώσει κριτική στάση απέναντι στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή του ζωή. Παράλληλα, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που προτείνονται, δίνεται στο μαθητή η ευκαιρία να δημιουργήσει τα δικά του έργα, να ανακαλύψει τις διαχρονικές έννοιες της Πληροφορικής και να ενημερωθεί για σύγχρονα θέματα της Πληροφορικής.
Link Webex: https://minedu-secondary2.webex.com/meet/nsamaras

Διεύθυνση Webmail Π.Σ.Δ.: nsamaras@sch.gr

Ημερομηνία δημιουργίας

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Σύμφωνα με το υπ' αριθμό πρωτ. 118013/2024 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ) με Θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής του Ημερήσιου Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2024_2025», το περιεχόμενο του μαθήματος ορίζεται ως ακολούθως:

     

    Ενδεικτική Κατανομή ωρών ανά Ενότητα με βάση το Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό

    Ενότητα Τίτλος Ενότητας Ώρες
    1 Ψηφιακός Κόσμος 6
    2 Το υλικό του υπολογιστή 2
    3 Το εσωτερικό του υπολογιστή 2
    4 Λογισμικό 2
    5 Γνωρίζω το Διαδίκτυο και Επικοινωνώ 8
    6 Κυβερνοασφάλεια 4
    7 Δημιουργώ με τον Κειμενογράφο 6
    8 Αλγοριθμική 6
    9 Προγραμματισμός Υπολογιστικών Συστημάτων 14
    10 Πληροφορική και Κοινωνία 2



    Μαθησιακοί στόχοι

    Γενικός Σκοπός του μαθήματος - γνωστικού αντικειμένου           

    Σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι να προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ένταξη τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας, παρέχοντάς τους ικανοποιητικές γνώσεις και καλλιεργώντας τους τις απαραίτητες ικανότητες, δεξιότητες και στάσεις, που θα τους επιτρέψουν την υπεύθυνη, ενσυνείδητη και δημιουργική χρήση συγχρόνων τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Παράλληλα, το μάθημα καλλιεργεί συστηματικούς τρόπους προσέγγισης για την επίλυση προβλημάτων μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων και συστημάτων πληροφορικής ς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι απαραίτητες γνώσεις για κατανόηση της λειτουργίας του υλικού, του λογισμικού και των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και τις αρχές, ικανότητες και δεξιότητες στη χρήση βασικών εφαρμογών της Πληροφορικής. Ταυτόχρονα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται τόσο στη σταδιακή υιοθέτησή του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης ως προσέγγισή για την ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, όσο και σε δεξιότητες σχετικά με τον προγραμματισμό υπολογιστή για την υλοποίησή και έλεγχο της προτεινόμενης λύσης. Μέσα από το μάθημα αναπτύσσονται στάσεις και συμπεριφορές για την αποδοτική, ασφαλή, υπεύθυνη χρήση των συγχρόνων τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών καθώς και στη διαμόρφωσή πληροφορημένων, συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Οι προτεινόμενες διδακτικές ώρες και η σειρά διδασκαλίας είναι ενδεικτικές. Ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει τον χρονοπρογραμματισμό και τον σχεδιασμό της διάρθρωσης της ύλης με βάση τα μαθησιακά χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα και τις προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών και των μαθητριών της τάξης του αλλά
    και τον συνδυασμό και την εναλλαγή θεωρίας και πράξης. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη σπειροειδή προσέγγιση και να επανέρχεται, με κάθε ευκαιρία και ειδικά στα πλαίσια της υλοποίησης σχεδίων έρευνας, σε βασικές ενότητες.

    Διδάσκοντες

    Σαμαράς Νικόλαος,

    Καθηγητής Πληροφορικής 8ου Γυμνασίου Βόλου