Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα περιλαμβάνει γενικές αρχές για τα αγροτικά ζώα και την εκτροφή τους και ειδικό μέρος για την εκτροφή των κυριότερων ειδών αγροτικών ζώων.
Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει:
1. Ορισμοί, σημασία ζωικών προϊόντων, σύνδεση γεωργίας κτηνοτροφίας, προβλήματα και προοπτικές της ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα και τους κλάδους της ζωικής παραγωγής.
2. Την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας
3. Το ισοζύγιο των ζωικών προϊόντων και τις αιτίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας
4. Τη θέση της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις αιτίες εξημέρωσης των ζώων και στις μεταβολές που επήλθαν στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των αγροτικών ζώων. Περιλαμβάνονται επίσης οι ορισμοί του κατοικίδιου, του αγροτικού, του τύπου και της φυλής των εξημερωμένων ζώων. Τέλος περιγράφονται οι τύποι των ζώων και η σχέση του καθενός με την παραγωγική του κατεύθυνση.
Στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται οι επιδράσεις του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, αερισμός, φωτισμός), της διατροφής και της υγιεινής κατάστασης στην ανάπτυξη και τις απόδόσεις των αγροτικών ζώων. Επίσης αναλύεται και η αλληλεπίδραση του νευροορμονικού συστήματος του ζώου με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται οι μέθοδοι επιλογής, οι μέθοδοι γενετικής βελτίωσης, οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη γενετική βελτίωση και ο έλεγχος των αποδόσεων των αγροτικών ζώων με τη χρήση Η/Υ.
Το κεφάλαιο αυτό αφορά στην αναπαραγωγή των ζώων και περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα και τη λειτουργία τους, το γεννητικό σύστημα άρρενος και θηλυκού θηλαστικού, τον κύκλο της ζωής του θηλαστικού και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στην αναπαραγωγή των ζώων.
Στο κεφάλαιο αυτό επριγράφονται τα συστήματα εκτροφής των ζώων και οι προδιαγραφές των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Το κεφάλαιο περιλαμβάνει τους παράγοντες του περιβάλλοντος που επιδρούν στην υγεία των ζώων, καθώς και τα μέσα και τις διαδικασίες με τα οποία επιτυγχάνεται η καλή υγιεινή κατάσταση των ζώων.
Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται τα θρεπτικά στοιχεία, τα είδη των ζωοτροφών, οι ανάγκες διατροφής των ζώων, η καταλληλότητα των ζωοτροφών, η κατάρτιση του σιτρηρεσίου, η τεχνική κατάρτισης και παρασκευής σιτηρεσίου, η υγιεινή της διατροφής, η αποτελεσματικότητα της διατροφής και η επίδραση της διατροφής στην παραγωγή την αναπαραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων.
Στην ενότητα αυτή αναπτύσσονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του 4ου θέματος της τράπεζας θεμάτων.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -