Μάθημα : ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α' ΕΠΑΛ
Κωδικός : T280110
T280110 - ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού θα μας οδηγήσει τελικά η επανάσταση των κομπιούτερ. Το βέβαιο είναι ότι όταν φτάσουμε εκεί, δεν θα έχουμε αρκετή μνήμη RAM.
Dave Barry, 1947-, Αμερικανός δημοσιογράφος
11/12/23
Α) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η εξέλιξη δεν περιμένει. Η τεχνολογία αρχίζει να γεφυρώνει την επιστημονική φαντασία με την πραγματικότητα.
- 3D εκτύπωση και βιοεκτύπωση
- Μηχανές με υπολογιστική ισχύ και «εξυπνάδα». Συσκευές στην καθημερινότητά μας με απεριόριστες δυνατότητες.
Διαλέξτε ένα από τα παραπάνω θέματα και γράψτε μια εργασία 4-5 σελίδων το πολύ. ( στο Google Drive ) Πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από το διαδίκτυο καθώς και από τις «Συνδέσεις Διαδικτύου» του μαθήματός μου στην ηλεκτρονική τάξη.
A)ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΚΑΙ «ΕΞΥΠΝΑΔΑ»
ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Τι εννοούμε με τον όρο έξυπνες συσκευές και ποια είναι η βασική ιδέα πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν ;
- Παραδείγματα χρήσης και ανάπτυξη για το καθένα με λίγα λόγια
Π.χ Έξυπνοι αισθητήρες, έξυπνοι διακόπτες, έξυπνα τηλέφωνα, τηλεοράσεις έξυπνα αυτοκίνητα, έξυπνες συσκευές, ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, θερμοσίφωνες ,κλειδαριές, κάμερες...
- Διευκολύνουν τη ζωή μας;
- Έξυπνες συσκευές και τεχνητή νοημοσύνη. Ευλογία ή απειλή;
- Αρνητικός αντίκτυπος Υπάρχει;
- Επίλογος (Aναπτύξτε μου τη γνώμη σας με λίγα λόγια σχετικά με τον παρακάτω προβληματισμό: «Η ανθρώπινη φύση και ο τρόπος που θα διαχειριστούμε αυτή την νέα τεχνολογία, είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση».)
Σημείωση: Τον αρνητικό αντίκτυπο μπορείτε να τον συνδέσετε και με τον επίλογο της εργασίας που σας δόθηκε για ανάπτυξη
β) 3D ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΔΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Ιστορική αναδρομή
- Τι είναι ο 3D εκτύπωση και πως δουλεύει ένας 3D εκτυπωτής( πολύ απλά λόγια που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του)
- Σταθμοί στη Ιστορία των 3D εκτυπωτών
- Υλικά που χρησιμοποιούνται στην 3D εκτύπωση
- Χρήσεις
- Το μέλλον της εκτύπωσης
- Βιοεκτύπωση
- Επίλογος: Αναπτύξτε μου τη γνώμη σας με λίγα λόγια σχετικά με τον παρακάτω προβληματισμό: «Η ανθρώπινη φύση και ο τρόπος που θα διαχειριστούμε αυτή την νέα τεχνολογία, είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση».
Για πληροφορίες ανατρέψτε στο διαδίκτυο και σε υλικό δικό μου στην η τάξη sch.
Στο Μενού Συνδέσεις Διαδικτύου ( υπάρχει φάκελος), και
στο Μενού Έγγραφα, (υπάρχει αρχείο με όνομα 3D εκτύπωση- πληροφοριακά στοιχεία)
.............................................................................................................................................................................................
Κάντε ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ της εργασία που θα διαλέξετε με το e-mail : 3epalioann@gmail.com
Μην ξεχάσετε να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας και το τμήμα σας στην αρχή της εργασίας!
Παρατήρηση: Πάντα στο τέλος μιας εργασίας γράφουμε και τις πηγές μας ( δηλαδή από πού αντλήσαμε τις πληροφορίες ( βιβλία ή ιστοσελίδες )
Β) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΥΛΗ
Θα δωθούν ημερομηνίες εξέτασης μέσα στο Δεκέμβριο
1) Από το βιβλίο Εφαρμογές ΠΛηροφορικής
σελ 10,
σελ 11( μόνο η πρώτη παράγραφος- Τί είναι η μητρική πλακέτα δηλ.)
σελ 12-14 ( ότι έχουμε πει στο μάθημα)
σελ 15 και από την 16 η πρώτη παράγραφος που αναφέρεται στη χωρητικότητα της μνήμης
2) Από σημειώσεις δικές μου οι διαφορές RAM- ROM
3) Σημειώσεις για e-mail ( το φύλλο με τις 2 ασκήσεις- ερωτήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων )
06/04/2020
Παιδιά γεια σας. Καλό κουράγιο και δύναμη σε όλους μας στη νέα αυτή πραγματικότητα που βιώνουμε. Ισως είναι και μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς αυτό βέβαια να μπορεί να αντικαταστήσει και ούτε πρέπει, την ζωντανή επικοινωνία στο χώρο του Σχολείου μας. Θα εμπλουτίζω σιγά σιγά και με καινούργιες σημειώσεις το μάθημα, προσπαθώντας να συνεχίσουμε από κει που σταματήσαμε. Είναι και για μένα μια καινούργια εμπειρία, όποτε έχετε υπομονή και ανοχή. Καλή αρχή!
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ξεκινώντας με μια επανάληψη της ύλης που κάναμε στο σχολείο, έχω αναρτήσει στο Εργαλείο "Εργασίες" , κάποια επαναληπτικά θέματα.
Θα ήθελα να διαθέσετε λίγο χρόνο για να απαντήσετε εντός μιας εβδομάδος.
Την εργασία σας να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας σε όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου διαθέτετε. Ανεβάστε το αρχείο αυτό απο τον υπολογιστή σας στην η- ταξη. ( Πηγαίνετε Εργασίες, Υποβολή Εργασίας, Αρχείο, Επιλογή Αρχείου)
ΠΡΟΤΑΣΗ
Επειδή οι μέρες που περνάμε είναι πραγματικά δύσκολες για όλους μας και ίσως ένα στυλ εκπαίδευσης, γράψε άσκηση, στείλε, τη διορθώνω, είναι ψυχοφθόρα για σας, σκέφτηκα να διαλέγουμε και κάποια κοινωνικά θέματα προς συζήτηση.
Ένα ενδιαφέρον βιντεάκι, με καλεσμένη την ψυχολόγο Λίζα Βάρβογλη σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, σε σχέση με την καραντίνα, την αναγκαιότητα της και τη διαχείρισή της σκέφτηκα να σας προτείνω για αρχή . Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:
Πως θα κρίνατε το video; Τι σκέψεις και συναισθήματα σας δημιουργεί; Μπορούμε στην κουβεντούλα που διαθέτει η ηλεκτρονική τάξη να συζητήσουμε ή και μεταξύ σας και να εκφράσετε τις σκέψεις και τις απόψεις σας! Μεταβείτε στο Εργαλείο "Κουβεντούλα"
Επίσης στο Εργαλείο "Συνδέσεις Διαδικτύου" , θα βρείτε sites σχετικού περιεχομένου.
Η Ιστορία των υπολογιστών είναι κλάδος της ιστορίας των επιστημών και της τεχνολογίας εν γένει, που ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή της γέννησης και ανάπτυξης των υπολογιστικών συστημάτων στη διάρκεια του χρόνου.
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Οι προσπάθειες του ανθρώπου να επινοήσει βοηθήματα για τους αριθμητικούς υπολογισμούς χρονολογούνται από την Αρχαία εποχή. Τα πρώτα υπολογιστικά εργαλεία λειτουργούσαν με άξονες και τροχαλίες, που ήταν χειροκίνητα. Αργότερα κατασκευάστηκαν οι ηλεκτρομηχανές, που λειτουργούσαν με ηλεκτρική ενέργεια αλλά και πάλι είχαν πολλά κινούμενα μηχανικά μέρη που περιόριζαν τις δυνατότητές τους.
Ο πρώτος αρχαίος υπολογιστής ήταν ο γνωστός σε όλους "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ" που ανακαλύφθηκε στο "ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ".
Το Nαυάγιο των Αντικυθήρων εντοπίστηκε σε βάθος 50-52μ και ανελκύστηκε κατά μεγάλο μέρος από Συμιακούς σφουγγαράδες το 1900 με τις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια του Ναυτικού.
Το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί στο 75-50 π.Χ. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, χάλκινα ανάκλιντρα, γυάλινα, χάλκινα και κεραμικά αγγεία, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και αμφορείς από την Ανατολική Μεσόγειο. Το λιμάνι απόπλου ήταν μάλλον η Δήλος, ένα εμπορικό κέντρο της εποχής, που είχε εξαιρεθεί από την καταβολή φόρων. Ο προορισμός του πλοίου ήταν η Ιταλική αγορά, αν όχι η ίδια η Ρώμη. Το φορτίο θα στόλιζε τις επαύλεις των πλούσιων γερουσιαστών και εμπόρων της εποχής, τους οποίους είχε γοητεύσει η ελληνική τέχνη. Η απόκτηση ελληνικών έργων τέχνης, από λεηλασία ή αργότερα μετά από αγορά, ήταν σύμβολο πλούτου και κοινωνικής καταξίωσης. Έτσι, αρχίζει το εμπόριο έργων τέχνης που είναι ένα φαινόμενο αυτής της εποχής.
Το πιο συναρπαστικό εύρημα ήταν ένα κομμάτι χαλκού που περιείχε πακτωμένα γρανάζια, τον λεγόμενο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Αυτός αποδείχθηκε ότι είναι ένας φορητός μηχανικός υπολογιστής των κινήσεων της Σελήνης, του Ήλιου και των πέντε πλανητών, που φτιάχτηκε μάλλον γύρω στο 150-100 π.Χ. Ήταν επίσης ένα ακριβές ημερολόγιο που μπορούσε να προβλέψει τις σεληνιακές και τις ηλιακές εκλείψεις. Ακολουθεί τις θεωρίες του Ίππαρχου, του πατέρα της Αστρονομίας, για την ελλειπτική κίνηση της Σελήνης. Δεν έχουν ξεκλειδωθεί όλα τα μυστικά του Μηχανισμού ακόμη, γι’ αυτό και αποτελεί το αντικείμενο μελέτης μιας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών.
Τα ευρήματα του ναυαγίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.
Ακολουθεί video από την εκπομπή VOYAGER στο RAI 2 που προβλήθηκε στις 24/1/2011, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Για να δείτε το πρώτο μέρος πατήστε εδώ:. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος εδώ:
Στο παρακάτω link,http://www.antikythera-mechanism.gr/el μπορείτε να δείτε το project μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Από το παλιό βιβλίο της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ(2013-2014), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την εξέλιξη των υπολογιστών, πατώντας εδώ: , καθώς και στο φετινό βιβλίο της Α' Λυκείου και στις σελίδες (17-19), πατώντας εδώ:
Από την κυρία Ηλιοπούλου Ανθή ακολουθεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της εξέλιξης των υπολογιστών με τίτλο" Η Ιστορία της Πληροφορίας και της Πληροφορικής - Από το ρόπαλο στο ποντίκι: 6000 χρόνια διαφορά"
Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση του υλικού ενός σημερινού υπολογιστή, με ένα κατατοπιστικό video από την εκπαιδευτική τηλεόραση, που είναι αποθηκευμένο στο φάκελο πολυμέσα, με όνομα "Το εσωτερικό του υπολογιστή".
Ακολουθεί ενα κόμικ για τις διαφορές RAM- ROM, που αναφέρεται βέβαια σε παιδιά Γυμνασίου, αλλά είναι ευχάριστο και κατατοπιστικό!
Στη συνέχεια , αξιοποιώντας κάποιους από τους πόρους και τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο αντίστοιχο κεφάλαιο του Ψηφιακού Σχολείου, θα γίνει εμβάθυνση των γνώσεων των μαθητών στο υλικό του υπολογιστή.
Παρουσίαση: Τα πιο δεδομένα αποθηκευτικά μέσα ψηφιακών δεδομένων στο χρόνο
Και για να εμπεδώσετε όλα τα παραπάνω λύστε το σταυρόλεξο από το φωτόδεντρο του ψηφιακού Σχολείου
Άσκηση: Συνδέστε τις περιφερειακές συσκευές στον υπολογιστή
Για περισσότερες πληροφορίες και εμβάθυνση γνώσεων προτείνεται το καινούργιο βιβλίο της Α΄τάξης του Γενικού Λυκείου, το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ: (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1- σελίδες 10-19). Ειδικά για τη μνήμη και τα είδη της, πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Οι σελίδες 17-19 του σχολικού σας βιβλίου, καλύπτουν το θέμα αυτό. Επίσης πολύ κατατοπιστικά videos για ότι πιο καινούργιο στο υλικό, θα βρείτε στο φάκελο "Συνδέσεις διαδικτύου"
Πως υπολογίζει ο Υπολογιστής- Το δυαδικό σύστημα αρίθμησης
Γενικά, ένας υπολογιστής είναι μία μηχανή η οποία χειρίζεται πληροφορία, που ονομάζεται δεμομένα (data). Η πληροφορία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Μπορούμε να δούμε αυτές τις διαφορετικές μορφές κάθε στιγμή που χρησιμοποιούμε έναν υπολογστή. Για παράδειγμα ένα κείμενο στην οθόνη του υπολογιστή (όπως τώρα αυτό), τα σήματα από τα πλήκτρα που πατάμε σε ένα πληκτρολόγιο, τα αρχεία που έχουμε στο σκληρό δίσκο κ.α. είναι μορφές πληροφορίας που υπάρχουν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος τις διαχειρίζεται.
Αναλογική και ψηφιακή πληροφορία
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναπαραστήσουμε την πληροφορία. Η πληροφορία η οποία είναι συνεχόμενη, όπως κάθε κομμάτι πληροφορίας που μπορεί να αποκτηθεί από ένα απεριόριστο σύνολο τιμών, ονομάζεται αναλογική. Για παράδειγμα, ο χρόνος, η θερμοκρασία, η ταχύτητα του αυτοκινήτου κ.α, όλα αυτά έχουν μία συνεχόμενη περιοχή τιμών. Η ψηφιακή πληροφορία περιορίζεται από ένα περιορισμένο σύνολο τιμών. Για παράδειγμα, μία φωτεινή σηματοδότηση είναι κόκκινη, πορτοκαλί ή πράσινη. Ποτέ δεν είναι κάτι μεταξύ πράσινου και κόκκινου. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν μία μορφή ψηφιακής πληροφορίας που ονομάζεται δυαδική πληροφορία. Εδώ, η πληροφορία περιορίζεται μόνο σε δύο τιμές: μηδέν ή ένα.
Bits - Bytes
Κάθε "0" ή "1" ονομάζεται bit. Η λέξη bit είναι σύντμηση των λέξεων binary digit (δυαδικό ψηφίο). Ο χαρακτηρισμός "δυαδικό" προέρχεται από το δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Το bit αποτελεί την ελάχιστη μονάδα μέτρησης. Μια ομάδα αποτελούμενη από οκτώ bits ονομάζεται Byte (ή ψηφιομάδα)- 8bits=1Byte. Η μικρότερη ποσότητα πληροφορίας που μπορούμε να δούμε εμείς στον υπολογιστή καταλαμβάνει ένα byte μνήμης .(Η μνήμη αποτελείται από σειρές bits όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα μας, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα)
0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 | 0 ή 1 |
Αφού κάθε bit μπορεί να πάρει 2 διαφορετικές τιμές (0 ή 1), κάθε byte που αποτελείται από 8 bits μπορεί πάρει 28=256 διαφορετικές τιμές. Η ποσότητα πληροφορίας του ενός byte είναι πολύ μικρή και συνεπώς χρησιμοποιούμε κάποια πολλαπλάσια της ποσότητας αυτής. Οι μονάδες που χρησιμοποιούνται είναι:
1 KB (Kilo Byte) είναι 210=1024 bytes
1 MB (Mega Byte) είναι 220=1024 KB
1 GB (Giga Byte) είναι 230=1024 MB
1 TB (Tera Byte) είναι 240=1024 GB . Υπάχουν και μεγαλύτερα πολλαπλάσια από το TB. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε εδώ:
Δυνάμεις του 2 - θέσεις μνήμης | Αριθμός bits |
2^1 =2 | 1 bit( 2^1=2 αριθμούς) {0,1} |
2^2 =4 | 2 bits (2^2=4 αριθμούς) {00, 01, 10, 11} |
2^3=8 | 3 bits (8 αριθμοί ) {000,001,010,011,100,101,110,111} |
2^4=16 | 4 bits |
2^5=32 | 5 bits |
2^6=64 | 6 bits |
2^7=128 | 7 bits |
2^8=256 | 8 bits |
2^9=512 | 9 bits |
2^10=1024 | 10 bits |
2^11=2048 | 11 bits |
2^12=4096 | 12 bits |
---------- | ----------- |
2^32=4.294.967.296 | 32 bits |
Με βάση τον παραπάνω πίνακα οι σύγχρονοι υπολογιστές με σχεδίαση 64bit, θα μπορούν να διευθυνσιοδοτήσουν 2^64= 18.446.744.073.709.600.000( περίπου 18 πεντάκις εκατομμύρια - {18χ10^18} ), ξεχωριστές θέσεις μνήμης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η κύρια μνήμη αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος κελιών. Το κελί μπορεί να έχει μέγεθος ενός byte ή το μέγεθος της λέξης του επεξεργαστή δηλαδή 16, 32, 64. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε διευθυνσιοδότηση byte, ενώ στη δεύτερη διευθυνσιοδότηση λέξης. 16bits= 1 λέξη(word)
Α) Λογισμικό (Software)
Β) Εφαρμογές Υπολογιστών και ο Άνθρωπος
Λογισμικό (Software)
1) Από την εκπαιδευτική τηλεόραση παρουσιάζεται μια σειρά video «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές – το Λογισμικό» (αποτελείται από πέντε επεισόδια)
2) Στη συνέχεια προτείνεται ένα πολύ κατατοπιστικό video, που είναι αποθηκευμένο στο φάκελο " Πολυμέσα", με όνομα "Το υλικό και το λογισμικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή".
Επίσης στο φάκελο "Εγγραφα" ανατρέξτε στο pdf αρχείο με όνομα" Τα αρχεία του υπολογιστή", για περισσότερες πληροφορίες Θεωρίας, ως προς τους κανόνες ονοματολογίας και τους τύπους των αρχείων.
Τέλος στο "Συνδέσεις διαδικτύου" θα βρείτε το σύνδεσμο " Οι κυριότερες επεκτάσεις αρχείων από το φωτόδεντρο του Ψηφιακού Σχολείου".
3) Για περισσότερες πληροφορίες και εμβάθυνση γνώσεων προτείνεται το καινούργιο βιβλίο της Α΄τάξης του Γενικού Λυκείου, το οποίο μπορείτε να το βρείτε εδώ: (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2- σελίδες 20-25)
Από την ιστοσελίδα του καθηγητή κυρίου Δημήτρη Συμεωνίδη.
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Α) Βασικές Έννοιες Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
Τι είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)
Είναι μια από τις βασικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου. Είναι μια μορφή ταχυδρομείου, με το οποίο μπορούμε να στείλουμε μηνύματα ή δεδομένα σε ηλεκτρονική μορφή.
Ηλεκτρονική διεύθυνση (email address)
-
Παραδοσιακό ταχυδρομείο
-
Ταχυδρομική διεύθυνση
-
Ταχυδρομική θυρίδα
-
-
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
-
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email address)
-
π.χ. demetris.symeonides@gmail.com, kostakis@hotmail.com
Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
-
Πολύ γρήγορο και άμεσο
-
Ευκολίες (π.χ. αποστολή πολλών μηνυμάτων ταυτόχρονα)
-
Οικονομικό
-
Αξιόπιστο
Δημιουργία προσωπικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Μπορούμε να δημιουργήσουμε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κάποιες εταιρίες προσφέρουν δωρεάν τη δυνατότητα δημιουργίας και χρήσης λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δημοφιλέστερες σήμερα είναι: Gmail, Yahoo Mail, Outlook κ.α.
Για τη δημιουργία του λογαριασμού μας θα χρειαστεί να επιλέξουμε μια Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) και ένα κωδικό (password). Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουμε μια ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία μας (όνομα, επώνυμο κλπ.)
Β) H Υπηρεσία WEB MAIL
Η υπηρεσία web mail μας δίνει τη δυνατότητα διαχείρησης μιας ηλεκτρονικής θυρίδας χωρίς τη χρήση κάποιου προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου . Η διαχείρηση γίνεται μόνο με τη χρήση του φυλλομετρητή. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε να βλέπουμε τα e- mail μας οπουδήποτε στον κόσμο και προσφέρεται δωρεάν.
Γ) Διαχείριση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
α) Δημιουργία και αποστολή νέων μηνυμάτων
-
Στο πεδίο Προς (To) γράφουμε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη.
-
Στο πεδίο Θέμα (Subject): γράφουμε τον τίτλο/θέμα του μηνύματος.
-
Στον χώρο του μηνύματος (κάτω) γράφουμε το περιεχόμενο του μηνύματος.
-
Στη συνέχεια επιλέγουμε το κουμπί Αποστολή (Send)
β) Λήψη νέων μηνυμάτων
Τα εισερχόμενα μηνύματα μπορώ να τα δω στο φάκελο Εισερχομένων (Inbox).
γ) Διαγραφή μηνυμάτων (Delete)
δ) Απάντηση στον αποστολέα (Reply) & Απάντηση σε όλους (Reply to All)
Όταν διαβάσουμε ένα μήνυμα μπορούμε να του απαντήσουμε χρησιμοποιώντας την εντολή Απάντηση (Reply). Αν το μήνυμα που λάβαμε έχει και άλλους παραλήπτες εκτός από εμάς μπορούμε να στείλουμε μήνυμα σε όλους χρησιμοποιώντας την εντολή Απάντηση σε Όλους (Reply to All).
ε) Προώθηση μηνύματος (Forward)
Με την εντολή Προώθηση (Forward) μπορούμε να προωθήσουμε ένα μήνυμα που λάβαμε σε άλλους.
ζ) Επισύναψη αρχείου σε μήνυμα (Attach)
Αν θέλουμε να επισυνάψουμε στο μήνυμα μας ένα ή περισσότερα αρχεία (π.χ. αρχεία κειμένου, εικόνας, ήχου, βίντεο κλπ.) επιλέγουμε το Επισύναψη Αρχείων (Attach ή Attachments).
Όταν πάρουμε ένα μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει ένα Επισυναπτόμενο Αρχείο (Attachment) μπορούμε να ανοίξουμε ή να αποθηκεύσουμε αυτό το αρχείο για μελλοντική χρήση.
η) Κοινοποίηση (CC) & Κρυφή Κοινοποίηση (Bcc) μηνύματος
Εκτός από την επιλογή Προς (To) (στην οποία γράφουμε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη) υπάρχει και η επιλογή Κοινοποίηση (CC) και η επιλογή Κρυφή Κοινοποίηση (Bcc) μηνύματος.
Στο πεδίο Κοινοποίηση (CC) γράφουμε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ατόμων στα οποία θα κοινοποιηθεί το μήνυμα.
Στο πεδίο Κρυφή Κοινοποίηση (Bcc) γράφουμε την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ατόμων στα οποία θα κοινοποιηθεί το μήνυμα αλλά θα παραμείνουν «κρυφά» από τους υπόλοιπους.
θ) Λίστα διευθύνσεων/Επαφών (Contacts)
Η Λίστα διευθύνσεων/Επαφών (Contacts) είναι μια λίστα που περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες στέλλουμε συχνά μηνύματα (έτσι δεν θα χρειαστεί να τις πληκτρολογούμε κάθε φορά). Για να τις ομαδοποιήσουμε πηγαίνουμε Δημιουργία Ετικέτας.
Στο Gmail π.χ πηγαίνω επαφές και επιλέγω Ετικέτες και δημιουργία Ετικέτας. Δίνω όνομα π.χ "Μαθητές Α1" και από τις επαφές μου διαλέγω εκείνες που είναι του τμήματος Α1 π.χ και τις εισάγω στην Ετικέτα "Μαθητές Α1"
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -