Μάθημα : Προγράμματα και εφαρμογές για παιδιά με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες: Αξίζουν; (και μερικές χρήσιμες συμβουλές)

Κωδικός : NEO109106

Μάθημα

Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν σήμερα στην Ελλάδα ένα μεγάλο ορατό αλλά και αόρατο κομμάτι του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Ορατό στα ειδικά σχολεία αλλά και στις ειδικές διευθετήσεις στη γενική αγωγή, όπως η παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης και αόρατο σε μυριάδες αδιάγνωστες περιπτώσεις. Φυσικά, οι εκπαιδευτικοί της τάξης τις αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή. Εκπαιδευτικοί και γονείς αγωνίζονται να αναπληρώσουν όσες από αυτές τις δυσκολίες μπορούν. Άλλοτε είναι καθαρά μαθησιακές και άλλοτε, πολύ συχνά, περιλαμβάνουν και προβλήματα συμπεριφοράς.
Το υλικό για να εργαστεί κανείς με ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες εξαρτάται φυσικά από την κάθε περίπτωση, αλλά εκπαιδευτικοί και γονείς ας κρατήσουν αυτό: Είναι επιστημονικά ορθή και παιδαγωγικά ωφέλιμη η χρήση υλικού που ανταποκρίνεται στη νοητική ηλικία και το μαθησιακό επίπεδο του παιδιού, αντί της βιολογικής ηλικίας του. Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για παιδιά με μαθησιακές είτε χωρίς δυσκολίες.
Θα ερωτήσει κανείς εδώ πού θα μπορούσε να βρει κατάλληλο υλικό για να δουλέψει με ένα παιδί με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Η απάντηση είναι ότι ευτυχώς στις μέρες μας το υλικό για τόσο για την ειδική όσο και την γενική αγωγή και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχει εμπλουτιστεί σημαντικά, σε σχέση με το άγονο τοπίο προ ολίγων μόνον δεκαετιών. Υπάρχουν ακόμη και ειδικά βιβλία, που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτεία και είναι προσβάσιμα ακόμη και μέσω του ιστοχώρου του υπουργείου και του παιδαγωγικού ινστιτούτου αλλά και ιδιωτικές προσπάθειες φυσικά.
Όταν λέμε εφαρμογές, με τις οποίες θα ασχοληθούμε εδώ, εννοούμε προγράμματα ή αλλιώς λογισμικό, που «τρέχουν», δηλαδή δουλεύουν, σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και υπολογιστές. Μιλάμε για ένα τεράστιο πεδίο που είναι αδύνατο να αναπτυχθεί σε ένα και μόνο άρθρο. Έτσι, η συζήτησή μας θα απλωθεί σε συνέχειες, για αυτό, έχετε του νου σας αγαπητοί αναγνώστες στα φύλλα της εφημερίδας με τις δημοσιεύσεις. Θα παρουσιάσουμε πολλές εφαρμογές που τις βρίσκουμε στα ειδικά ηλεκτρονικά καταστήματα των εταιρειών των οποίων το σύστημα υπάρχει στο τηλέφωνο ή στην ταμπλέτα μας ή διαδικτυακά ή ακόμη σε CD. Για να πάμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα, αρκεί ένα πάτημα ενός εικονιδίου στη συσκευή μας. Για παράδειγμα, για συσκευές android, όπως οι Samsung, Xiaomi, Huawei κτλ. το κατάστημα που θα το δείτε στην οθόνη σας να υπάρχει ήδη είναι το playstore ενώ για τις συσκευές apple είναι το app store. Μόλις πατήσετε το αντίστοιχο εικονίδιο θα ανοίξει η εφαρμογή του καταστήματος. Εκεί, μπορείτε να ψάξετε είτε βάζοντας λέξεις κλειδιά, όπως special education, είτε το ίδιο το όνομα κάποιας εφαρμογής (θα αναφέρουμε παρακάτω μερικές). Επίσης, σχετικό δωρεάν λογισμικό προσφέρει το υπουργείο παιδείας.

Ο τρόπος που έχουμε δομήσει τη σειρά αυτή των άρθρων, είναι ο εξής:
Θα παρουσιάζουμε ορισμένες εφαρμογές σε κάθε άρθρο παράλληλα με ορισμένα «μυστικά», συμβουλές ή χρήσιμες πληροφορίες, ώστε το ενδιαφέρον να παραμένει ζωντανό. Κάθε παρουσίαση εφαρμογής θα συνοδεύεται και από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, ώστε να αποκτάτε μία ιδέα για την αισθητική της.

Ενότητες

- Δεν υπάρχουν ενότητες -

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -