Μάθημα : Ο καιρός στο Νηπιαγωγείο

Κωδικός : 9350064140

9350064140  -  ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Μάθημα

Μία από τις δραστηριότητες, που εντάσσονται στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών του νηπιαγωγείου, είναι η ενασχόληση με τον καιρό της ημέρας.

Ειδικότερα, με την καθημερινή παρακολούθηση του καιρού, τα παιδιά εξοικειώνονται με την έννοια του χρόνου και τα φυσικά φαινόμενα ( ήλιος, βροχή, αέρας κτλ) ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν και διάφορα μέσα (θερμόμετρο, βροχόμετρο κτλ) για να κάνουν πιο ακριβείς παρατηρήσεις. Είναι εμφανές λοιπόν, ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εισάγονται σε έννοιες αλλά και στη μεθοδολογία (παρατήρηση, καταγραφή κτλ) των φυσικών επιστημών.

Παράλληλα, μέσα από την προσπάθεια των παιδιών να "διαβάσουν" τις καρτέλες καιρού, καλλιεργούνται δεξιότητες αναδυόμενου εγγραμματισμού.

Ενότητες

Κάθε μέρα στο νηπιαγωγείο παρατηρούμε τον καιρό από το παράθυρο του σχολείου μας και βρίσκουμε τη σωστή καρτέλα.

Με τη βοήθεια των γονιών σου διάβασε τις καρτέλες γραφής.

 

Τώρα πες μόνος σου τα σύμβολα του καιρού με τη βοήθεια του τροχού  και κάνε την εργασία 1

Μπορείς να βρεις τί καιρό κάνει στις ακόλουθες εικόνες;

Έλεγξε τις απαντήσεις σου εδώ  και  εδώ.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες , στις οποίες μπορείς να μάθεις για τον καιρό στον Βόλο, αλλά και για άλλες πόλεις ή χώρες.Δες εδώ τον  καιρό στο Βόλο, τη ζωντανή δορυφορική εικόνα και τον μετεωρολογικό χάρτη.

Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις τη δική σου καρτέλα καιρού όπως  στην κατασκευή 1 ή στην κατασκευή 2

Έχεις δει δελτίο καιρού στην τηλεόραση; Αν όχι, μπορείς να δεις εδώ. Οι μετεωρολόγοι, δηλαδή οι άνθρωποι που λένε τον καιρό, είναι επιστήμονες που χρησιμοποιούν σύμβολα και δύσκολες λέξεις. Μπορείς να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σύμβολα στο μετεωρολογικό χάρτη με αυτή την εφαρμογή  (Χρησιμοποιώ-σύμβολο ματάκι-προεπισκόπηση).

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ή αλλιώς η ΕΜΥ, όπως την λέμε για συντομία , βρίσκεται στην Αθήνα

και για σύμβολό της έχει τον αρχαίο φιλόσοφο και επιστήμονα Αριστοτέλη, που θεωρείται ο πατέρας της μετεωρολογίας.

 

Με τις αισθήσεις του σώματός μας μπορούμε να εκτιμήσουμε το κρύο και τη ζέστη,για παράδειγμα λέμε ο πάγος είναι κρύος και το καλοκαίρι κάνει ζέστη. Η εκτίμηση όμως αυτή πολλές φορές δεν είναι σωστή ούτε ακριβής.

Κάνε το παρακάτω πείραμα για να καταλάβεις πώς οι αισθήσεις σου μπορούν να σε ξεγελάσουν!

Πάρε δύο λεκάνες με νερό, στη μία με πολύ ζεστό και στην άλλη με παγωμένο. Βύθισε το ένα σου χέρι στο ζεστό νερό και το άλλο σου χέρι στο παγωμένο, για όση περισσότερη ώρα μπορείς.

Παρατηρούμε ότι το χέρι που ήταν στο ζεστό νερό θα νοιώσει τη χλιαρή κούπα ως κρύα, ενώ το χέρι που ήταν στο παγωμένο νερό θα νοιώσει τη χλιαρή κούπα ως ζεστή. Δηλαδή χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας εκτιμούμε ότι η ίδια κούπα έχει διαφορετική θερμοκρασία!

Ο πιο σωστός και  επιστημονικός τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας είναι το θερμόμετρο.

Σίγουρα γνωρίζεις το θερμόμετρο που χρησιμοποιεί η μαμά σου όταν έχεις πυρετό, αλλά κοίτα πόσα πολλά και διαφορετικά είδη υπάρχουν!

Η πιο γνωστή κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας είναι η κλίμακα Κελσίου  oC .

Σε ορισμένα θερμόμετρα μπορεί να δεις και την  κλίμακα Φαρενάιτ  ο F.

 

Παρατήρησε τις βρύσες στο μπάνιο του σπιτιού σου. Τί χρώμα έχει η βάνα του ζεστού νερού και τί χρώμα η βάνα του κρύου;

Πολύ σωστά! Κόκκινο χρώμα για το ζεστό νερό, μπλε χρώμα για το κρύο! Έτσι συμβολίζουν και οι επιστήμονες το ζεστό και το κρύο.

Τώρα μπορείς να κάνεις την εργασία και να συμπληρώσεις το σταυρόλεξο που θα βρεις στις ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

 

 

 

Μπορείς πολύ εύκολα να κατασκευάσεις ένα θερμόμετρο. 

Χρειάζεσαι μία εικόνα σαν την παραπάνω (βρίσκεται στις εργασίες), ένα διαφανές καλαμάκι ή πλαστικό σωληνάκι, και ένα κόκκινο σύρμα πίπας.

Το θερμόμετρο θα το κολλήσεις σε χοντρό χαρτόνι και το σύρμα πίπας θα είναι μεγάλο, ώστε να μπορείς να το πιάνεις και να βάζεις τη θερμοκρασία που θέλεις.

Οι μετεωρολόγοι μετράνε 2 πράγματα στον άνεμο:

1) Την ταχύτητά του, δηλαδή πόσο δυνατός είναι , και τη μετράνε χρησιμοποιώντας την κλίμακα Μποφόρ

2)  Την κατεύθυνσή του, δηλαδή από ποιο σημείο του ορίζοντα έρχεται ( Βορράς, Νότος, Ανατολή , Δύση) χρησιμοποιώντας πυξίδες και ανεμοδείκτες.

Μπορείς να βρεις την κατεύθυνση του ανέμου σε αυτή την εργασία και τις διαφορές σε αυτή την εικόνα.

Έχεις μάθει τόσα πολλά πράγματα για τον καιρό, είσαι έτοιμος/η να γίνεις μετεωρολόγος ; Μπορείς να πεις το δελτίο καιρού στην τηλεόραση (χάρτινο κουτί)

ή να ζωγραφίσεις τα σύμβολα, να τα κολλήσεις στο χάρτη της Ελλάδος και να πεις τον καιρό στους γονείς σου!

 

Μία δραστηριότητα που αρέσει πολύ σε όλα τα παιδιά είναι η παρατήρηση και η καταγραφή του καιρού. Διάλεξε ποια ώρα της ημέρας θα καταγράφεις , είτε τη θερμοκρασία για μια εβδομάδα

έτσι θα είναι συμπληρωμένο )

είτε τον καιρό για ένα μήνα

έτσι θα είναι συμπληρωμένο )

Αν σε δυσκολεύει αυτή η δραστηριότητα έχεις την επιλογή

Όλα τα έντυπα βρίσκονται στις εργασίες

Σε όλους τους ανθρώπους, μεγάλους και παιδιά, αρέσει το χιόνι, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το απολαύσουμε κάθε Χειμώνα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ψεύτικο χιόνι, τεχνητό, με 2 απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας : με μαλακτική κρέμα μαλλιών και σόδα. Παρακολούθησε το βίντεο για να μάθεις τη συνταγή και καλό παιχνίδι!

Μία πολύ ωραία διδακτική ιστορία είναι ο μύθος του Αισώπου " Ο Ήλιος και ο Άνεμος". Μπορείτε να δείτε το μύθο εδώ και να διαβάσετε το ποίημα 

Ηθικό δίδαγμα...

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -