Μάθημα : Εκμάθηση Ελληνικών 1
Κωδικός : 9310215220
9310215220 - ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

Τα εγχειρίδια που θα χρησιμοποιηθούν για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο Τμήμα Υποδοχής ΖΕΠ Ι είναι τα εξής: α) το «Γεια σας 1», β) «Διαβάζω 1» και γ) το «μικρό μου λεξικό 1». Αναλυτικότερα, το «Γεια σας 1» περιλαμβάνει:
- Την Πρώτη γνωριμία
- Εκμάθηση Αλφαβήτου
- Εκμάθηση αριθμών .
Από την άλλη, το « Διαβάζω 1» αποτελείται από δώδεκα εικονογραφημένες καρτέλες ελεύθερης ανάγνωσης με προτάσεις κλιμακωτής δυσκολίας.
Το «Διαβάζω 1» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξάσκηση και βελτίωση της ανάγνωσης (σιωπηλής και ηχηρής), για βελτίωση της ικανότητας των μαθητών στην κατανόηση του γραπτού λόγου, για εξάσκηση στην παρατήρηση, στην άντληση πληροφοριών και στην παραγωγή επικοινωνιακού λόγου, για εξάσκηση στην παρατήρηση και στη δυνατότητα διήγησης ιστοριών και για εμπλουτισμό του λεξιλογίου των μαθητών.
Ενώ, το «Μικρό μου λεξικό 1» περιέχει εικονογραφημένες λέξεις καθώς και λέξεις με τα αντίστοιχα άρθρα τους, σε αλφαβητική σειρά. Το «Μικρό μου λεξικό 1» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξάσκηση στη σωστή γραφή των λέξεων, ομαδοποίηση ή κατηγοριοποίηση των λέξεων, εκμάθηση των άρθρων και του γένους των ουσιαστικών, εκμάθηση των αριθμών, άντληση πληροφοριών χρήσιμων για τον επικοινωνιακό λόγο, ανάπτυξη δυνατότητας αφήγησης ιστοριών και μύθων και ανάπτυξη δυνατότητας προφορικής και γραπτής δημιουργίας ιστοριών.
Στόχοι μαθήματος
Μέσα από τα εγχειρίδια, οι μαθητές/τριες κατανοούν τον τρόπο γραφής, το ελληνικό αλφάβητο και τους αριθμούς.
-
Πληροφορίες
Περιλαμβάνει ασκήσεις και γραφής γραμμάτων και αριθμών, κείμενα για ανάγνωση, ηχητικό ηλικό και προπαρασκευαστικά μαθήματα.
Μαθησιακοί στόχοι
Οι μαθητές/τριές πρέπει να :
α) να γραφουν απο δεξιά προς αριστερά
β) να μάθουν τα γράμματα και συλλαβές
γ) να διαβάζουν μικρές προτάσεις,
δ) να δημιουργούν αφηγηματικό και επικοινωνιακό λόγο.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Ο δάσκαλος διαμορφώνει “πραγματολογική” – με την ευρεία έννοια - στάση απέναντι στη γλώσσα και τη διδασκαλία της. Δηλαδή, συνειδητοποιεί ότι το παιδί διδάσκεται τη γλώσσα για να εκτελεί αποτελεσματικά γλωσσικές πράξεις ή, απλά, να κάνει πιο αποτελεσματικά τις δουλειές του με το λόγο. Γλωσσική πράξη με την πρωταρχική της έννοια θα ήταν να δώσει μια πληροφορία, να ζητήσει συγνώμη, αλλά και να πείσει το συνομιλητή του να σκέφτεται, άρα και να ενεργεί διαφορετικά από πριν. Στη διδακτική η “πράξη” επεκτείνεται και σε ευρύτερες γλωσσικές δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας ανάλογα είδη λόγου και τύπους κειμένων, γραπτών και προφορικών, ώστε η διδασκαλία να είναι ανάλογη του γλωσσικού υλικού κάθε μαθήματος και των κειμένων που χρησιμοποιούνται σε κάθε μάθημα. Ορισμένες επικοινωνιακές προθέσεις, για παράδειγμα, υπηρετούνται με κείμενα δομημένα σε παραγράφους, με καλλιέπεια, ακρίβεια, συντομία, σαφήνεια και άλλες με κείμενα που έχουν άλλες ιδιότητες.
Έτσι η γλωσσική διδασκαλία αντιμετωπίζει την ανάγκη του μαθητή να χειρίζεται διάφορα είδη λόγου, είτε ως κείμενα προς επεξεργασία είτε ως κείμενα που καλείται ή επιθυμεί να συνθέσει ο ίδιος. Αυτά καλύπτουν το φάσμα των συνηθέστερων ειδών λόγου, δηλαδή του «αναφορικού» (αφήγηση, περιγραφή, ανακοίνωση κ.τ.ό.) και του «κατευθυντικού» (πρόσκληση, ερώτηση, παράκληση, οδηγία, επιχειρηματολογία κ.τ.ό.). Ο «αναφορικός» λόγος αναπαριστά πρόσωπα, πράγματα, συμβάντα και καταστάσεις. Αυτή η αναφορά είναι πιθανό να έχει τη μορφή αφήγησης, περιγραφής, ανακοίνωσης, κ.τ.ό. και το ύφος της να κυμαίνεται από το απλό και αυθόρμητο κατά τη διήγηση συμβάντων της καθημερινότητας, έως το αυστηρό και προσεγμένο των επιστημονικών κειμένων. Ο «κατευθυντικός» λόγος παράγεται με στόχο να οδηγήσει τον ακροατή ή αναγνώστη σε ορισμένη ενέργεια, συμπεριφορά ή αντίληψη και μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο επεξεργασμένος και να πραγματώνεται ως πρόσκληση, ερώτηση, παράκληση, οδηγία, επιχειρηματολογία κ.τ.ό.
Τα κείμενα των εγχειριδίων μπορούν να αντικαθίστανται από άλλα (άρθρα, ανακοινώσεις, επιστολές, έντυπα για συμπλήρωση, διαφημίσεις, λογοτεχνήματα κ.τ.ό.), όταν είναι επίκαιρα, όταν εμπίπτουν στα διαφέροντα των μαθητών, όταν αναφέρονται σε γεγονότα σχετικά με την παιδική ηλικία ή τη μαθητική ζωή και, σε κάθε περίπτωση, όταν τα κείμενα προσφέρονται στη διδασκαλία συγκεκριμένου γλωσσικού φαινομένου. Εξυπακούεται ότι, στην περίπτωση αυτή, ο δάσκαλος διασφαλίζει τις προδιαγραφές ποιότητας και καταλληλότητας γλώσσας και περιεχομένου. Τα κείμενα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνόλου των κειμένων του βιβλίου. Τα αυθεντικά αυτά κείμενα προϋποθέτουν πρωτοβουλία και γνώση. Είναι δύσκολο να διδαχτούν χωρίς τη χρήση αυθεντικών εντύπων ή φωτοτυπιών τους.Διδάσκοντες
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ
Προτεινόμενα συγγράμματα
από 14/11/24 έως 16/11/24
Οι προσυγγραφικές ασκήσεις βοηθούν τον μαθητή να εξασκήσει τη αδρη και λεπτή κινητικότητα των χεριών του, ωστε να κατανοήση την γραφή.
https://blogs.sch.gr/nikfaratzi/files/2012/06/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-1.pdfhttps://blogs.sch.gr/nikfaratzi/files/2012/06/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-1.pdf
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -