Μάθημα : Παραβίαση προσωπικών δεδομένων (για όλες τις τάξεις)

Κωδικός : 9200081114

Μάθημα

- Το μάθημα δεν διαθέτει περιγραφή -

Ενότητες

Μπορείτε εύκολα να προστατεύσετε την ιδιωτική σας ζωή με το να μη δημοσιεύετε ποτέ προσωπικά σας δεδομένα, όπως

  • το πραγματικό σας όνομα,
  • τη διεύθυνσή σας,
  • τον αριθμό τηλεφώνου,
  • το όνομα του σχολείου (αν είστε ανήλικος),
  • ή στοιχεία που αφορούν φίλους και οικογένεια.

 

Όταν κάνετε chat, χρησιμοποιήστε ψευδώνυμο και αποφύγετε να μπαίνετε σε προσωπικές λεπτομέρειες, αν δεν γνωρίζετε προσωπικά το άτομο με το οποίο συνομιλείτε. Όταν επισκέπτεστε ιστοσελίδες που ζητούν τις προσωπικές σας πληροφορίες, σιγουρευτείτε ότι η σελίδα είναι αξιόπιστη και πριν καταχωρήσετε τα στοιχεία σας, ρωτήστε για ποιο λόγο τα χρειάζονται. Πάντα να συμβουλεύεστε τους όρους και προϋποθέσεις (terms and conditions) και την πολιτική απορρήτου (privacy statement) της εταιρίας που διαχειρίζεται τοv ιστοχώρο. Πάντα να συμβουλέυεστε τους γονείς σας.

Μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε την πιο κάτω αφίσα.

Μην δίνετε τον κωδικό σας σε κανέναν, ούτε και στους πιο στενούς σας φίλους, διότι μόνο εσείς θα είστε υπεύθυνος για ότι δραστηριότητα κάνει ο φίλος ή η φίλη σας στο Διαδίκτυο με τον λογαριασμό σας. Γενικά δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτετε τον κωδικό σας. Αν πιστεύετε ότι κάποιος ανακάλυψε τον κωδικό σας πρέπει να τον αλλάξετε άμεσα. Να χρησιμοποιείτε πάντα κωδικούς πρόσβασης που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς:

  • Να αποφεύγεις κωδικούς που περιέχουν το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησης ή άλλα προφανή στοιχεία
  • Να χρησιμοποιείς γράμματα με αριθμούς και σύμβολα
  • Να χρησιμοποιείς τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
  • Να μην χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό σε πολλούς λογαριασμούς
  • Όταν μπαίνεις στους λογαριασμούς σου από άλλον υπολογιστή, για παράδειγμα από του σχολείου ή του internet cafe, βεβαιώσου ότι έχεις αποσυνδεθεί πριν φύγεις.

 

Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου, αφήνουν πάντα ίχνη, τα αποκαλούμενα «cybertrails». Αυτό στην πραγματικότητα είναι καλό διότι αν κάποιοι διαπράττουν εγκλήματα στο Διαδίκτυο τότε η αστυνομία και άλλες αρχές μπορούν να εντοπίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία με αυτά τα ίχνη και να τους πιάσουν.

Αν θέλετε να βγάλετε μια φωτογραφία ενός φίλου, ενός μέλους της οικογένειας, ενός συμμαθητή κ.λπ., πρώτα πρέπει να ζητήσετε την άδεια του ατόμου αυτού. Σε κάθε περίπτωση, μην ανεβάζετε τη φωτογραφία στο Διαδίκτυο, αλλά κρατήστε τη σε ασφαλές μέρος, μόνο για προσωπική σας χρήση. Να θυμάστε ότι από τη στιγμή που στέλνετε μια φωτογραφία στο Διαδίκτυο παύει να είναι για ιδιωτική χρήση και δεν μπορείτε να ελέγξετε το που θα καταλήξει. Οποιοσδίποτε μπορεί να την κατεβάσει και να τη χρησιμοποιήσει με τρόπο που εσείς δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Πρώτα απ’ όλα σιγουρευτείτε ότι η εταιρία είναι αξιόπιστη. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να λαμβάνει κανείς διαφημιστικό υλικό ή στη συμμετοχή σε μια ηλεκτρονική κλήρωση ή διαγωνισμό, εφόσον το επιθυμεί. Αλλά προτού στείλετε τα προσωπικά σας δεδομένα, ελέγξτε την πολιτική απορρήτου (privacy policy) της εταιρίας. Π.χ. το πως πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία σας, και αν δηλώνει ρητώς ότι τα προσωπικά σας στοιχεία θα κρατηθούν εμπιστευτικά και δεν θα δοθούν σε τρίτους. Αν είστε ανήλικος, πρώτα ρωτήστε τους γονείς σας, αν σας επιτρέπουν να δώσετε τα στοιχεία σας και μόνο αν σας το επιτρέπουν κάντε το.

Το να στέλνετε φωτογραφίες σε ηλεκτρονικούς φίλους δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Έτσι, λοιπόν αποφύγετε να στέλνετε δικές σας φωτογραφίες σε άτομα που γνωρίσατε μέσω Διαδικτύου και δεν γνωρίζετε προσωπικά. Μια δική σας φωτογραφία θα κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό σας στον πραγματικό κόσμο. Επίσης να θυμάστε ότι μια ψηφιακή φωτογραφία σας μπορεί να υπάρχει για πάντα και αν κάποιος ηλεκτρονικός σας φίλος την έχει κρατήσει, μπορεί κάποια μέρα να συναντήσετε την επίμαχη φωτογραφία στο Διαδίκτυο και υπάρχει περίπτωση να μην μοιάζει καθόλου με το πρωτότυπο, καθότι η επεξεργασία μιας φωτογραφίας είναι με τα σημερινά μέσα απίστευτα εύκολη. Να θυμάστε πάντα ότι από τη στιγμή που ανεβάζετε μια φωτογραφία σας στο Διαδίκτυο, παύει πια να είναι προσωπική και δεν μπορείτε να ελέγξετε που θα δημοσιευθεί και από ποιόν θα χρησιμοποιηθεί.

Διαβάστε το παραμύθι "Ο Διάσημος φίλος του Παπάκι" για να γνωρίσετε τα προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια μπορείτε να παίξετε με το παρακάτω κουίζ.

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -