Μάθημα : Ψηφιακή Ιθαγένεια-Digital Citizenship
Κωδικός : 9200004245
9200004245 - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Στην παρούσα ενότητα θα γνωρίσετε σε τι αφορά η Ψηφιακή Ιθαγένεια-Digital Citizenship. Θα μάθετε για το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του σωστού ψηφιακού πολίτη.
Διδακτικοί στόχοι
Στο τέλος της ενότητας/δραστηριότητας θα είστε σε θέση να:
- γνωρίζετε τι περιλαμβάνει η ψηφιακή ιθαγένεια
- έχετε αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις δυνατότητες και δραστηριότητες που συνδέονται με την ιδιότητα του ψηφιακού πολίτη και αφορούν στην ψηφιακή διακυβέρνηση
- γνωρίζετε τον ψηφιακό γραμματισμό
- συνδέετε την έννοια της ψηφιακής ιθαγένειας με την εκπαιδευτική πράξη
Digital Citizenship - Ψηφιακή Πολιτειότητα
Η ψηφιακή ιθαγένεια σημαίνει να μπορείς να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο και την τεχνολογία με τρόπο σωστό και υπεύθυνο. Είναι η ικανότητα να συμμετέχεις ενεργά στην κοινωνία μέσω του διαδικτύου, χωρίς να αποκλείεται κανείς.
Για να είσαι καλός ψηφιακός πολίτης, χρειάζεται να καταλαβαίνεις πώς λειτουργούν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα (όπως το ίντερνετ και οι υπολογιστές) και να τα χρησιμοποιείς με υπευθυνότητα. Έτσι, βοηθάς και τον εαυτό σου και την κοινωνία. Η ψηφιακή ιθαγένεια δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παίρνουν μέρος στον κυβερνοχώρο, δηλαδή στον χώρο του ίντερνετ, για να αξιοποιούν ευκαιρίες που βοηθούν στην προσωπική τους εξέλιξη και στη συμμετοχή τους στα κοινά.
Σήμερα, το διαδίκτυο είναι σαν ένας δεύτερος κόσμος, όπου όλοι μπορούμε να επικοινωνούμε, να μαθαίνουμε και να συμμετέχουμε. Αυτή η νέα μορφή συμμετοχής ονομάζεται ψηφιακή ιθαγένεια και κάνει όσους συμμετέχουν ψηφιακούς πολίτες.
Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Εκπαίδευση των παιδιών στην ψηφιακή πολιτειότητα
Οι μαθητές, είτε όταν κάνουν εργασίες για το σχολείο είτε σε άλλες στιγμές, θα συναντήσουν ειδήσεις και πληροφορίες που μπορεί να είναι λάθος ή ψεύτικες. Ειδικά οι μικρότεροι μαθητές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τι είναι αλήθεια και τι ψέμα ή υπερβολή στις πληροφορίες που βλέπουν. Γι' αυτό, πρέπει να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να ελέγχουν αν αυτά που διαβάζουν στο ίντερνετ είναι σωστά, τόσο για τις σχολικές τους εργασίες όσο και σε άλλες περιπτώσεις.
Η ανάπτυξη της Ψηφιακής Ιθαγένειας για τα παιδιά με δράσεις εστιάζεται σε 3 βασικές θεματικές:
- Στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών μέσων.
- Στην κατανόηση των κινδύνων και στην εκμάθηση πρακτικών που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους στον ψηφιακό κόσμο.
- Στην ανάπτυξη υπευθυνότητας όσον αφορά στα «δικαιώματα» και στις «υποχρεώσεις» τους που απορρέουν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων.
Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
- Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ
- Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr
- Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (www.safeline.gr)
Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου
Tο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ σε συνεργασία με την Google.org προσφέρει μια σειρά μαθημάτων για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό αλλά και το Γυμνάσιο (κάθε ειδικότητας) προκειμένου οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης. Προσφέρονται δύο κύκλοι μαθημάτων:
- O κύκλος μαθημάτων Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου (μικρότερα παιδιά) που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού (ηλικίες 5-9).
- O κύκλος μαθημάτων Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού και Γυμνασίου (ηλικίες 9-15).
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -