Μάθημα : Πληροφορική Β' Γυμνασίου: Υπολογιστικά Φύλλα σε Microsoft Excel

Κωδικός : 9180123141

Στόχοι – Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση της ενότητας θα είσαι σε θέση να:

  1. Επιλέγεις συγκεκριμένες στήλες, γραμμές ή κελιά
  2. Μορφοποιείς μεμονωμένα κελία, περιοχή κελιών, στήλες ή και γραμμές. Μορφοποίηση όπως:
    • κειμένου σε έντονη γραφή, πλάγια, στοίχιση κειμένου
    • τιμών σε νόμισμα, ποσοστό, αριθμό με δεκαδικά ψηφία
    • περιγράμματα κελιών
  3. Εισάγεις – διαγράφεις στήλες και γραμμές
  4. Να ορίζεις αυτόματη συμπλήρωση με μερικώς δοσμένα δεδομένα
  5. Πραγματοποιείς πράξεις επιλέγοντας κατάλληλα κελιά
  6. Εισάγεις έτοιμες συναρτήσεις (όπως άθροισμα, μέγιστη ή ελάχιστη τιμή)
  7. Ονοματίζεις κατάλληλα τα φύλλα εργασίας
  8. Ταξινομείς δεδομένα σε αύξουσα ή φθίνουσα μορφή
  9. Ορίζεις κεφαλίδες και υποσέλιδα που θα θέλεις να εμφανίζονται στην εκτυπωμένη μορφή
  10. Ορίζεις εκτύπωση σε οριζόντια ή κάθετη μορφή ή να ορίζεις επαναλαμβανόμενη στήλη ή γραμμή σε κάθε σελίδα
  11. Σταθεροποιείς τμήματα παραθύρου βάση γραμμής ή στήλης ή περιοχής

 

Κάποιες από τις λειτουργίες μπορεί να μην εφαρμόζονται σε έξυπνες συσκευές όπως ταμπλέτες και κινητά.

Εικόνα από το Microsoft Office Excel

Ενότητες

Επιλογή στήλης – πολλών στηλών, γραμμής – πολλών γραμμών και κελιών – περιοχής κελιών

  1. Για νε επιλέξεις μια στήλη θα πρέπει να κάνεις κλικ πάνω στο γράμμα της στήλης (π.χ. πάνω στο C και θα επιλεχθεί ολόκληρη η στήλη C). Για να επιλέξεις συνεχόμενες στήλες (π.χ. από την Α έως την D) θα πρέπει α) να κάνεις κλικ πάνω στην πρώτη στήλη και έχοντας πατημένο το ποντίκι να το σύρεις μέχρι και την τελευταία στήλη που σε ενδιαφέρει ή β) να κάνεις κλικ στην πρώτη στήλη και έχοντας το Shift πατημένο να κάνεις κλικ στην τελευταία στήλη που σε ενδιαφέρει.
  2. Για νε επιλέξεις μια γραμμή θα πρέπει να κάνεις κλικ πάνω στον αριθμό της γραμμής (π.χ. πάνω στο 5 και θα επιλεχθεί ολόκληρη η γραμμή 5). Για να επιλέξεις συνεχόμενες γραμμές (π.χ. από την 1η έως την 7η ) θα πρέπει α) να κάνεις κλικ πάνω στην πρώτη γραμμή και έχοντας πατημένο το ποντίκι να το σύρεις μέχρι και την τελευταία γραμμή που σε ενδιαφέρει ή β) να κάνεις κλικ στην πρώτη γραμμή και έχοντας το Shift πατημένο να κάνεις κλικ στην τελευταία γραμμή που σε ενδιαφέρει.
  3. Για να επιλέξεις περισσότερα από ένα συνεχόμενα κελία θα πρέπει να α) να σύρεις το ποντίκι σου έχοντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο ή β) να επιλέξεις το πρώτο κελί με ένα κλικ και έχοντας το πλήκτρο Shift πατημένο να κάνεις κλικ στο τελευταίο κελί που σε ενδιαφέρει.

Εάν πρόκειται για επιλογή στηλών, γραμμών ή και κελιών που δεν είναι συνεχόμενα π.χ. την στήλη Α, C και D, ή τις γραμμές 1,4, 6 και 10 ή τα κελιά A1, B15, C2, D4 και E7 τότε θα πρέπει να επιλέγουμε το πρώτο που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια έχοντας το πλήκτρο Ctrl πατημένο κάθε επόμενο (με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε μαζί στήλες και γραμμές και διαφορετικά κελιά). 

 Μορφοποίηση κειμένου επιλεγμένων κελιών

Για να μορφοποιήσεις μια επιλεγμένη περιοχή κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε αυτή επιλέγεις Μορφοποίηση Κελιών …  Εμφανίζεται ένα αιωρούμενο παράθυρο με αρκετές καρτέλες όπως Αριθμός, Στοίχιση, Γραμματοσειρά, Περίγραμμα, Γέμισμα και Προστασία. Φυσικά ότι μπορείς να μορφοποιήσεις από το παράθυρο αυτό και τις καρτέλες του, μπορείς να το μορφοποιήσεις και με τα εργαλεία που εμφανίζονται στην εργαλειοθήκη της Κεντρικής καρτέλας στο Κυρίως Μενού.

Εισαγωγή Στηλών και Γραμμών

Για να κάνεις εισαγωγή στηλών ή γραμμών το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι δεξί κλικ πάνω στην ονομασία της στήλης ή στον αριθμό της γραμμής και να επιλέξεις Εισαγωγή.  Για την εργασία θα χρειαστεί να γίνει εισαγωγή στήλης και γραμμής.

Εισαγωγή Στήλης: Για να γίνει αυτό στην στήλη Α (στο γράμμα της στήλης) με το ποντίκι σου κάνεις δεξί κλικ και εισαγωγή. Μια νέα-κενή στήλη θα εμφανιστεί και θα πάρει αυτή την ονομασία Α και οι υπόλοιπες ένα γράμμα παρακάτω. Στο κελί Α1 θα γράψεις «Α/Α» και θα το μορφοποιήσεις έτσι ώστε να έχει την ίδια εμφάνιση με τα υπόλοιπα κελιά της γραμμής 1 που είναι στην ουσία οι τίτλοι μας.

Εισαγωγή Γραμμής: Για να γίνει αυτό πάνω στην γραμμή 5 (στον αριθμό της γραμμής) με το ποντίκι σου κάνεις δεξί κλικ και εισαγωγή. Μια νέα-κενή γραμμή θα εμφανιστεί και θα πάρει αυτή το νούμερο 5 και οι υπόλοιπες έναν αριθμό παρακάτω. Στο κελί Β5 θα γράψεις «Νερό Σαμαρίνα», στο κελί C5 θα γράψεις την τιμή 1,19 και στο κελί D5 θα βάλεις 11%.

Αυτόματη συμπλήρωση

Στο κελί Α2 θα γράψεις τον αριθμό 1 και στο κελί Α3 θα γράψεις τον αριθμό 2. Μετά θα επιλέξεις τα κελιά Α2 και Α3 και θα τοποθετήσεις το ποντίκι σου στην δεξιά άκρη του κελιού Α3 για να εμφανιστεί ένα συν (+) μεγάλο (όπως και στην εικόνα). Έχοντας το ποντίκι πατημένο και σύροντάς το μέχρι το κελί Α9 σε κάθε κελί θα τοποθετείται το επόμενο νούμερο αυξητικά. Δηλαδή, θα εμφανιστούν οι αριθμοί 3,4,5,6,7 και 8. Αυτό έγινε γιατί κατάλαβε πως θα πρέπει να γίνεται αύξηση κατά ένα νούμερο (από το 1 στο 2, από το 2 στο 3, κ.ο.κ.). Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πραγματοποιήσεις αυτόματη συμπλήρωση δεδομένων.

Δοκίμασέ το σε κάποια κενή περιοχή και βάλε στο πρώτο κελί τον αριθμό 1 και στο δεύτερο κελί τον αριθμό 3. Μετά επέλεξέ τα με τη διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω σύρε το ποντίκι μέχρι το 10 να δεις πως θα γίνει η αυτόματη συμπλήρωση. Θα διαπιστώσεις πως αυξάνεται κατά 2 νούμερα. Μπορείς να το κάνεις και με δεκαδικούς αριθμούς, με αρνητικούς αριθμούς, με ημερομηνίες, με μέρες της εβδομάδας, με μήνες, κ.ο.κ.

Πραγματοποίηση πράξεων – Εφαρμογή Υπολογισμών

Σε αυτό το βήμα θα ασχοληθείς με υπολογισμούς που θα πρέπει να κάνεις και μάθεις να χρησιμοποιείς έτοιμες συναρτήσεις (έτοιμες πράξεις που βρίσκουν το αποτέλεσμα μιας πράξης αντί να τη γράψουμε εμείς). Για να καταλάβει η εφαρμογή πως πρόκειται να γίνει πράξη υπολογισμού πρέπει να ξεκινάς με το σύμβολο ίσον (=) στο κελί που θέλεις να γράψεις την πράξη.

  1. Στο κελί Ε2 θα ξεκινήσεις με το =. Μετά θα κάνεις κλικ στο κελί C2, θα πατήσεις το σύμβολο * ( του πολλαπλασιασμού) και μετά στο κελί D2 και τέλος θα πατήσεις Enter για να εφαρμοστεί η πράξη.
  2. Στο κελί F2 θα ξεκινήσεις με το =. Μετά θα κάνεις κλικ στο κελί C2, θα πατήσεις το σύμβολο + ( της πρόσθεσης) και μετά στο κελί Ε2 και τέλος θα πατήσεις Enter για να εφαρμοστεί η πράξη.

Θα μπορούσες σε κάθε κελί (στη στήλη Ε  και στη στήλη F) να κάνεις το ίδιο πράγμα έτσι ώστε να εφαρμόσεις την πράξη και στα υπόλοιπα κελιά για τα υπόλοιπα προϊόντα. Υπάρχει όμως μια έξυπνη κίνηση που από μόνο του θα μεταφέρει τις πράξεις και στα υπόλοιπα κελιά.  Αν τοποθετήσεις στην κάτω δεξιά άκρη του κελιού Ε2 το ποντίκι σου θα εμφανιστεί ένα συν (+) μεγάλο (όπως και στην εικόνα δίπλα). Έχοντας το ποντίκι πατημένο και σύροντάς το μέχρι το κελί Ε9 θα εφαρμοστεί ο τύπος που έγραψες στο κελί Ε2 κάνοντας χρήση τα αντίστοιχα κελιά. Δηλαδή, στο  Ε3 θα κάνει τον εξής υπολογισμό: C3*D3, το  Ε4 θα κάνει τον εξής υπολογισμό: C4*D4, το  Ε5 θα κάνει τον εξής υπολογισμό: C5*D5, κ.ο.κ. Το ίδιο και για την πράξη που έγραψες στο κελί F2. Δηλαδή, στο κελί F3 θα κάνει με τον εξής υπολογισμό: C3+E3, το κελί F4 θα κάνει τον εξής υπολογισμό: C4+E4, το κελί F5 θα κάνει τον εξής υπολογισμό: C5+E5, κ.ο.κ.

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -